Най-голямата в света петролна компания - ExxonMobil постигна съгласие с месните жители на Папуа - Нова Гвинея за реализация на своите нефто-газови проекти в страната, съобщава Reuters.

Според представител на компанията, обществените лидери на провинция Southern Highlands са се разбрали с правителството да не пречат на дейността на ExxonMobil.

Агенцията не уточнява на какви отстъпки се е съгласила компанията. Вчера властите обявиха, че ще бъдат принудени да използват войската, за да овладеят протестите на месните жители.

Към реализация на петролно-газовите си проекти в островната държава ExxonMobil пристъпи още през 2008 година и към момента компанията строи единствения завод за втечнен газ. Стойността на проекта се оценява на 15,7 млрд. долара, като се очаква неговата експлоатация да увеличи БВП на Нова Гвинея с 20 на сто.

Протестите на местните жители прекъсваха строителството на няколко пъти. Освен това собствениците на земите искаха допълнителни компенсации, въпреки че през 2009 г. получиха пари за тях от компанията.

Папуа- Нова Гвинея е богата на полезни изкопаеми, но въпреки това в страната са съхранени натуралното стопанство и традиционният начин на живот. Държавата е една от най-бедните в света с БВП на човек от населението около 2000 долара годишно.