Вече са изпратени писма към 11 банки и до средата на следващата седмица се чакат техните предложения. Ще бъдат избрани 3-4 банки, които ще участват във втори тур. Това каза вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков след днешното правителствено заседание, предаде репортер на News.bg.

Единадесетте банки са предпочетенте измежду 17 кредитни институции, които са участвали в пазара на еврооблигации в последните три години. Според Дянков шест от тях първоначално са били изключени, защото не са имали интерес към българския пазар.

От банките се очакват ценови предложения. След това ще бъдат избрани 1-2 банки, които да водят емисията еврооблигации на международните пазари. Дянков съобщи още, че българската страна е поискала еврооблигацииите да са от 5 или 7 години и поясни, че това е срокът, който експертите смятат, че може да се получи най-голяма доходност.

Да припомним, че на миналото правителствено заседание Министерският съвет възложи на Симеон Дянков да започне процедура за емитиране на еврооблигации на международните пазари. Според решението министърът на финансите може да емитира ДЦК на международните пазари в размер до 2 млрд. лв. или тяхната равностойност в друга валута при условие за последваща ратификация.

"Правителството одобри днес бюджетната прогноза за следващите три години. В нея има увеличаване на пенсиите", заяви министърът на финансите след днешното заседанието на кабинета. Симеон Дянков уточни, че ще се промени и принципът на актуализиране на пенсиите. Според последните промени в Кодекса за социално осигуряване, които прие само преди няколко месеца парламентът, индексирането на пенсиите става само с процент, равен на инфлационния индекс.

Днес Дянков обясни, че увеличаването на пенсиите ще става, като се взима предвид както инфлацията, така и ръстът на производителността на труда. "Над това увеличение може да има и се надявам да има и допълнително увеличение на пенсиите, което ще дойде в бюджет 2013", заяви Дянков.

На днешното си заседание Министерският съвет е променил и Закона за Сребърния фонд. "До 30 % от Сребърния фонд ще може да се инвестират в държавни ценни книжа през тази година и този процент плавно ще се увеличава, като през следващата ще е 40%. Парите от фонда ще могат да се използват от 2028 година. Другите промени в закона са такива, каквито първоначално бяха предложени на обсъждане", обясни още Дянков.