Предложенията на Гърция за ревизия на настоящата спасителна програма не съдържат достатъчно детайли, за да задоволят международните кредитори на страната, съобщават официални представители на еврозоната, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл". Това сякаш прави по-вероятно Атина да се справи сама през следващите няколко седмици без нова външна финансова инжекция, посочва изданието, предаде БНР.

Длъжностни лица от лявото правителство на Гърция бяха в Брюксел през уикенда, за да представят последните предложения за реформи пред международните кредитори от ЕК, ЕЦБ и МВФ. Скорошното одобряване на гръцките предложения е от решаващо значение за Атина, за да си възвърне достъпа до спасителните фондове и да успее да възстанови нормалното кредитиране на гръцките банки от страна на ЕЦБ.

Гръцките власти са изправени пред сериозен недостиг на парични средства, тъй като те трябва да платят държавните заплати и пенсиите в края на настоящия месец и да изплатят нови задължения към МВФ на 9-и парил.

Въпреки, че според "Асошиейтед прес" преговорите през уикенда в Брюксел са преминали в приятелски дух, на политическо равнище продължава да се нагнетява недоверие между правителството на Атина и останалата част от еврозоната.

След срещата през миналата седмица между гръцкия премиер Алексис Ципрас и германския канцлер Ангела Меркел, Гърция заяви, че днес (30-и март) ще представи детайлен списък със спасителни предложения за реформи пред своите кредитори. Длъжностните лица в Брюксел се надяваха, че дискусиите през уикенда ще гарантират, че предложеният списък е приблизително в съответствие с изискванията на кредиторите. Но европейските представители посочиха, че по време на преговорите, които стартираха в петък вечерта и продължиха през целия уикенд, отново са липсвали по-конкретни детайли относно гръцкия списък с реформи.

Предложенията са откъслечни, неясни и гръцките колеги така и не успяха да обяснят технически, как ще успеят да осъществят някои от предложените мерки, заяви служител на еврозоната, участвал в преговорите. Така че, да се надяваме, че те ще представят нещо по-компетентно в началото на настоящата седмица, допълни той пред "Уолстрийт Джърнъл".

Според други официални служители, техническият екип от висши финансови длъжностни лица от еврозоната ще проведат телеконферентна среща в сряда (1-и април), за да обсъдят ситуацията, предаде „Асошиейтед прес". Но те също така посочиха, че малко вероятно Еврогрупата (финансовите министри от еврозоната) да се срещне преди средата на април, за да обсъди евентуално размразяване на финансовата помощ за Гърция. Това означава, че Атина ще трябва да се справи сама в опитите да намери средства, за да изплати заплатите и пенсиите в края на март и да набави 460 млн. евро за погасяване на дълг към МВФ на 9-и април.

Гърците власти за сравнително уверени, че ще могат да се справят с тези плащания, заяви официален представител на ЕС.

Дори ако министрите от еврозоната се срещнат и в крайна сметка одобрят гръцкия списък със спасителните предложения, властите в Атина ще трябва да прокарат част от тези предложения през гръцкия парламент. Този процес може да се проточи и ще тества силата на парламентарното мнозинство на кабинета на гръцкия премиер Алексис Ципрас.

Гръцките служители, участвали в преговорите през уикенда, признаха, че е малко вероятно до края на настоящата седмица да бъде постигнато окончателно споразумение, но един от тях каза: Ние смятаме, че ще има някакво решение до 9- април. Има достатъчно време до тогава.

Гръцките предложения са насочени върху подобряване на събираемостта на данъците и борбата с корупцията, заяви официален представител на ЕС. Но в същото време еврозоната е загрижена най-вече в три области: гръцката пенсионна система, пазара на труда и продажбите на държавни активи (процеса на приватизация).

Според гръцки правителствени представители, преговорите с кредиторите продължават в позитивен дух и в крайна сметка могат да доведат до размразяване на международната помощ за Атина.

От своя страна агенция Ройтерс цитира източници, запознати с въпроса, според които Гърция ще остане без средства до 20-и април, ако в скоро време не успее да осигури свежо финансиране от своите европейски партньори.

Дискусиите с Брюкселската група (бившата "Тройка") продължават в добър климат на сътрудничество, заяви гръцки правителствен източник, цитиран от Ройтерс.

Ние се договорихме, че трябва да се изготвят подходящи политики, които ще пренесат тежестта от гърците с най-ниските доходи към тези с най-високи доходи, посочи той.

Според последните предложения на властите в Атина, приходите в държавната хазна през настоящата година ще бъдат повишени с 3 млрд. евро, но изключвайки нови "рецесионни мерки", като например намаляване на заплатите и пенсиите.