Зелената светлина, дадена от Съединените щати на придобиването от Гърция на многоцелевия изтребител F-35 и на продажбата на изтребители F-16 и комплекти за модернизация на Турция, подчертава факта, че двата съюзника на НАТО всъщност се изправят един срещу друг, съревновавайки се за надмощие във въздуха, сушата и морето.

Продажбата на F-35 ще затвърди предимството на Гърция по отношение на изтребителите, пише електронното издание Кathimerini. Въпреки това, по-големите възможности на Турция за изграждане на оръжейни системи подчертават собственото й предимство в безпилотните летателни апарати и кораби. Липсата на капацитет наскоро принуди Гърция да намали придобиването на военноморски кораби, въпреки многократно заявения ангажимент на цивилното и военното ръководство за значително надграждане на военноморския капацитет на страната до 2030 г.

Гръцките военновъздушни сили вече притежават усъвършенствания френски изтребител Rafale и модернизират 84 F-16 до конфигурация Viper. Но последното се оказа на проблем, тъй като има трудности при съвместимостта между системите за електронно противодействие на самолетите и радарите. Гърция също така очаква да получи първите F-35 много преди 2030 г.

350 милиона евро: Гърция се въоражава с нови изтребители F-35

350 милиона евро: Гърция се въоражава с нови изтребители F-35

"Зелена" светлина от комисията по външни отношения на Сената на САЩ

Турция почти изцяло разчита на F-16 и няколко остарели Phantoms. Модернизацията и придобиването на 900 ракети за самолетите ще и помогнат да постигне по-добър баланс.

Изглежда, че САЩ искат Гърция да бъде крачка пред Турция в авиационните технологии, за да балансира ясното предимство на турските безпилотни самолети. Всъщност Турция се превърна в основен износител на този вид технологии, които представляват по-голямата част от заявените приходи от 5,5 милиарда евро от износ на оръжие.

Наскоро министърът на отбраната Никос Дендиас каза, че Гърция трябва да увеличи собственото си производство на оръжия и да купува по-малко готови оръжия. Но трябва да се направи много, преди това да стане реалност.

АП: Сърбия тайно се въоражава с ракети и ПВО системи от Китай

АП: Сърбия тайно се въоражава с ракети и ПВО системи от Китай

Шест транспортни самолета Y-20 на китайските военновъздушни сили са кацнали на гражданското летище в Белград тази събота