Ако проектът АЕЦ "Белене" бъде спрян, България ще трябва да плаша огромни неустойки на руската компания "Атомостройекспорт", която строи централата. Това заяви шефът на Съвета на директорите на "Български енергиен холдинг" ЕАД Борис Пеков. Той добави, че не е наясно с точните размери на неустойките, които ще плаща България, ако спре проектът, пише Econ.bg.

Според Пеков централата може спокойно да бъде завършена и с частно финансиране. Той направи този коментар във връзка с изявеното наскоро желание от страна на ГЕРБ проектът да бъде завършен с помощта на частни инвестиции.

Пеков направи разбивка на досега изразходваните средства за централата. По проекта "Белене" са били подписани два договора. Първият, който е на стойност 193 млн. евро, касае проектирането на централата и извършването на оценка на сеизмичната дейност в района.

Вторият договор, който е на стойност 97 млн. евро, обхваща дейностите по разрушаване и демонтаж на сега съществуващата инфраструктура на площадката на АЕЦ "Белене". По първия договор до момента са усвоени около 150 млн. евро, а по втория  - около 80 млн. евро, обясни Пеков.

Tой допълни, че други около 89 млн. евро, отпуснати от държавния бюджет през 2008 г., са платени за основното оборудване на централата.

Припомняме, през миналата година от държавния бюджет бяха отпуснати общо около 300 млн. евро за увеличаване на капитала на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Изяснени са минималните дейности, които трябва да бъдат извършени по проекта до края на 2010 г. Това обясни изпълнителният директор на БЕХ Галина Тошева. Тя добави, че тези дейности ще струват около 200 млн. евро и че за тях все още не е подписан договор.

До края на септември енергийният холдинг и немският концерн RWE, който държи 49% от проекта, трябва да постигнат споразумение за единна концепция за финансиране на проекта. Когато това споразумение стане факт, тогава ще стане ясно и как ще се финансира централата, обясни заяви още Тошева.

Беше отчетено още, че фирми проявяват интерес за участие в проекта АЕЦ "Белене". В тази връзка изпълнителният директор Галина Тошева обясни, че съществува вариант централата да не бъде строена само от НЕК и RWE, а да се включат и още компании. Тя обаче увери, че не същестува вариант, при който държавата да изгуби мажоритарния си дял.