Шефът на Европейската централна банка Марио Драги заяви, че правителствата в еврозоната не трябва да чакат по-добри времена, за да работят за прокарването на реформи, които могат да стимулират икономическия ръст, съобщава news.bg.

Според него нужни са твърди мерки за намаляване на бюрократичния апарат и повече гъвкавост при наемане и уволняване на служители, за да се поощри икономиката.

„Колкото по-скоро, толкова по-добре", подчерта той, цитиран от АП.

Драги говори на конференция на ЕЦБ в Синтра, Португалия, където икономисти обсъждат начини за намаляване на безработицата. В еврозоната безработицата е на ниво 11,3% и 50% сред младите хора в Испания и Гърция.

Някои икономисти и политици са убедени, че по-лесното наемане и уволнение на работна ръка ще уплаши работниците и само ще ги накара да спестяват повече. Следователно, подчертават те, реформите трябва да се прокарат в по-добри времена.
Драги не е на това мнение, тъй като в ранната фаза на циклично възстановяване няма причина за отлагане на структурните реформи, а напротив има възможност за тяхното ускоряване.

Той даде за пример Испания, която е започнала да прокарва такива реформи, като същевременно икономиката й показва силен ръст и излизане от кризата на висок правителствен дълг и анемичен растеж.
Еврозоната все още се опитва да се възстанови шест години след дълговата криза, която започна през 2009 година.
Бавният прогрес в прочистването на бюрокрацията и рестриктивните мерки на трудовия пазар означава, че има много неизползван потенциал, който ще даде бърз резултат, ако правителствата действат, изтъкна още Драги.

Той представи изследване, което показва, че при решителни действия за подобряване на бизнес климата в Европа, икономиката ще се разшири с 11% за период от 10 години, докато по-гъвкавият САЩ ще спечели само 5%.

„Икономическото небе над Европа се прояснява след дълги години на криза и правителствата трябва да се възползват от това, за да сложат в ред своите икономики", добави той.

ЕЦБ за втора година провежда този форум. Той се разглежда като отговор на организирания всяка година от американския Федерален резерв в Джаксън Хол, Уайоминг.