Европейската централна банка (ЕЦБ) ще проведе следващото си редовно заседание в четвъртък, след което най-вероятно няма да промени параметрите на паричната политика. В момента базовата лихва на ЕЦБ по заемите е 4,5% годишно, по депозитите - 4%, по маржин заемите - 4,75%.

Икономисти и анализатори са почти 100% уверени, че европейският регулатор ще запази ставките на същото ниво след резултатите от предстоящата днес среща.

Кога ЕЦБ ще започне снижаване на основните лихви

Кога ЕЦБ ще започне снижаване на основните лихви

Становището на Кристин Лагард

Високопоставени служители на ЕЦБ напоследък многократно казаха, че е твърде рано да се обсъжда намаляване на лихвените проценти, въпреки признаците за забавяне на инфлацията в еврозоната, пише Trading Economics.

Преди няколко месеца експертите смятаха, че ЕЦБ ще премине към намаляване на лихвите през март, но подобна прогноза вече не е актуална, отбелязва CNBC.

"За разлика от предишните срещи, времето за намаляване на лихвите сега ще бъде на дневен ред", каза Дирк Шумахер от Natixis. Актуализираните икономически прогнози ще бъдат публикувани в четвъртък, като експертът очаква прогнозите за инфлацията за текущата година да бъдат ревизирани надолу. "Това засилва сигналите, че ЕЦБ се приближава към намаляване на лихвените проценти", смята той.

Заради вдигането на лихвите: ЕЦБ отчете рекордни загуби за 2023-а

Заради вдигането на лихвите: ЕЦБ отчете рекордни загуби за 2023-а

ЕЦБ повиши лихвените проценти с безпрецедентен темп през последните две години

Европейската централна банка "няма да бърза", смята Ан-Катрин Петерсен от BlackRock Investment Institute. "Той все още смята борбата си срещу инфлацията за незавършена", каза тя пред AFP.

Анализаторите очакват ЕЦБ да намали лихвените проценти три пъти през 2024 г. с 0,25 процентни пункта и четири пъти през 2025 г., според резултатите от проучването на Bloomberg, публикувани в края на миналата седмица.

В същото време две трети от експертите смятат, че преждевременното намаляване на ставките ще представлява по-голяма опасност от твърде дългото чакане.

Повечето респонденти от агенцията очакват ЕЦБ да направи първото си намаление на разходите по заеми през юни. Те обаче все още прогнозират лихвения процент от 2,25% годишно в края на 2025 година.