Да се прекратят договорите за зимно почистване на републиканските пътища настояват от БСП.

По думите на Димчо Михалевски сегашните договори за зимно поддържане облагодетелстват малко на брой близки до властта фирми и тези договори струват на държавата 2 пъти по-скъпо, отколкото при предишното правителство.

„Договорите не осигуряват възможност за инвестиции за повечето фирми, а им гарантират загуби", посочи още той. Според изчисленията на Михалевски общият размер на похабените финансови средства, по време на това правителство, ще бъде около 100 милиона лева - 4 години по 25 милиона лева на сезон, за почистване.

„При това безхаберие на Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Агенция „Пътна инфраструктура" ще изтече един огромен ресурс, колкото една спортна зала", коментира Михалевски.

„Това е корупция", изтъкна той и заяви, че тези договори трябва да се прекратят незабавно и работата по зимното почистване да се възложи с нови.

Михалевски изрази надежда Сметната палата и Държавната финансова инспекция да се самосезират и да проверят дали при сключването на договорите за почистване е спазен обществения интерес.

Михалевски поясни, че до 2009 година е имало 3-годишни договори, средно по 25 милиона лева на година, а при настоящото правителство се харчи, за сезоните 2009-2010 и 2010-2011, по 50 милиона лева за всеки от тях. Бюджетът за сезон 2011-2012 е 52 милиона лева.

Освен това през 2010 и 2011 година са проведени конкурси за възлагане на 4-годишни договори за поддържане на републиканската пътна мрежа и тези договори се оказали без обща стойност.

Конкурсите били проведени при липса на конкуренция в много от случаите. В 11 области имало само по една оферта, в 9 - по 2 оферти, в 5 области - по 3 оферти и само в 2 области - София и Бургас, е имало над 3 оферти, посочи още Михалевски.

Този подход, по думите му, довежда до това 3 компании в България да получат договорите за поддържане на над 56 % от цялата републиканска пътна мрежа.

Договорите не гарантират ангажименти за лятното поддържане на пътищата, тъй като това зависи от благословията на АПИ, каза още Михалевски и предположи, че ако определена фирма е близка до властта и има хубави цени може да получи добър пай.

Припомняме, по-рано днес от Пътната агенция разпространиха писмо до пътноподдържащите фирми с молба и покана за намаляване на договорените единични цени за текущ ремонт и зимно поддържане на републиканските пътища, включени в действащите договори.

Искането е обосновано от икономическата ситуация в страната и ограничения бюджетен ресурс за ремонт на републиканските пътища.