Голяма мултинационална компания се раздели с над 25 милиона долара, след като служител от финансовия ѝ отдел преведе крупната сума на онлайн измамници. Особеното в случая е, че жертвата е била заблудена чрез deepfake аватар на финансовия директор на фирмата по време на онлайн среща, посочват от полицията в Хонконг, цитирани от CNN.

Според властите мащабите на измамата са били изключително сериозни. Служителят първоначално получил съобщение уж от директора за поверителна транзакция и, очаквано, се усъмнил, че може да става дума за фишинг. След това, обаче, дошла и покана за видео разговор по въпроса. На него "присъствали" и други служители на компанията - с познат облик и глас.

Deepfake технологията прави информационната (и истинската) война още по-тревожна

Deepfake технологията прави информационната (и истинската) война още по-тревожна

Морални граници няма. Особено по време на война

Всички те, обаче, били компютърно генерирани.

Така парите били наредени, а служителят разбрал, че е бил употребен от измамници чак по-късно, когато се свързал с централния офис.

Според полицията в Хонконг това е поредна измама, при която публично достъпни снимки и видеоклипове се използват за създаване на deepfake видеа и аватари в реално време, които изглеждат и звучат като реални хора, но казват това, което престъпниците решат.

Загубите на американците от онлайн измами надхвърлят $10 милиарда

Загубите на американците от онлайн измами надхвърлят $10 милиарда

Щетите са най-големите за последните пет години

Изкуственият интелект влиза в употреба и при преодоляването на системи за лицево разпознаване. Това в последствие се използва за теглене на онлайн кредити с изгубени или откраднати лични карти - обикновено този вид платформи искат както документ, така и снимка, която да докаже кой е титулярът по заема.

До момента са арестувани шестима във връзка с подобни измами.