Aгенция S&Poor's потвърди своя дългосрочен "АА+" кредитен рейтинг за Франция и краткосрочния "А-1+" рейтинг на страната, като кредитната агенция запази и "негативни перспективи" за възможно по-нататъшно негово понижение.

S&Poor's беше първата от трите водещи агенции, която понижи топ "ААА" рейтинга на Франция в началото на годината (над 13-ти януари), като в началото на настоящата седмица тя беше последвана и от агенция Moody's.

Според S&Poor's, френското правителство остава ангажирано с бюджетните и структурни реформи, като мерките предложени до сега ще подобрят растежния потенциал на страната. "Ето защо ние потвърждаваме нашия дългосрочен и краткосрочен суверен кредитен рейтинг на Република Франция в "АА+/А-1+" нивата", посочва от агенцията.

Запазването на "негативните перспективи" за кредитния рейтинг на Франция пък показват, че "ние вярваме, че има поне около една трета (33%) вероятност да понижим отново кредитния рейтинг на страната с течение на 2013г.", заявиха от S&Poor's.

"Според нашия основен сценарий, френското правителство ще продължи и занапред с важните структурни реформи, като реалните реформи ще подкрепят стратегията за фискална консолидация и по наше мнение, ще подобрят перспективите за икономическия растеж", заявиха от S&Poor's. Френското правителство вече предприе стъпки за възстановяване на конкурентоспособността на френските компании, посочва агенцията.

Агенцията вярва, че след липсата на растеж (стагнацията) през настоящата година, икономиката на Франция ще отбележи реален растеж от едва +0.4% през 2013г. S&Poor's прогнозира бюджетен дефицит на Франция в размер на 4.5% от БВП за настоящата година и свиване до 3.5% от БВП през 2013г.

В същото време, S&Poor's отбелязва, че запазването на "негативните перспективи" пред кредитния рейтинг на Франция се дължат на следните рискове:

-По-нататъшно влошаване на перспективите за икономическия растеж, или ако има провал на френските управляващи при основния ремонт на пазара на труда и в сектора на услугите;

-Ако има риск френският общ правителствен дефицит да остане близко до текущите високи нива, което да доведе до постепенно повишение на нетния държавен дълг до над 100% от БВП;

- Повишаване на финансовите и икономически рискове в Еврозоната, което да доведе до значително повишение на непредвидени френски задължения или при съществено влошаване на външните финансови условия.

S&Poor's посочва, че перспективите пред кредитния рейтинг на Франция може да бъдат върнати обратно на "стабилни", ако френските власти успеят да намалят общия правителствен дефицит, така че да стабилизира отношението на публичния/държавния дълг към БВП на страната в следващи две до три години. Съществени структурни реформи, които биха подобрили икономическата конкурентоспособност и подкрепили растеж, също биха помогнали за стабилизиране на кредитния рейтинг на Франция, заключава агенция S&Poor's.