През изминалата седмица иранският президент Махмуд Ахмадинеджад определи долара като „ненужна хартийка", а китайският министър председател пък се оплака, че прекалено ниската цена на американската валута налага натиск върху китайската икономика. Свободното падане на цената на долара (достигна ниво от $1.4967на 21 ноември), изнервя до краен предел инвеститорите и предизвиква тежки главоболия на политиците в целия свят.

Именно в този момент, когато и цената на петрола е рекордно висока, най-отчетливо започна да се чува недоволството на петролните държави от Близкия Изток. В този регион, почти всички страни държат валутите си вързани към долара, което в момента уврежда силно арабската икономика и внася изкуствено инфлация. Анализатори коментират, че на конференцията в Катар на 3 декември, страните от Залива окончателно ще решат дали да освободят валутите си и дали да им позволят свободно да се котират на пазара.

В миналото, основната причина арабските валути да бъдат „закачени" за долара беше осигуряването на икономическа стабилност, тъй като повечето страни в региона имаха малки и прекалено отворени икономики. По този начин, страните от Персийския залив започнаха да се ръководят от американската монетарна политика. Проблемът, който възниква днес е свързан с невъзможността на петролните износители да боравят свободно с валутния курс и така да противодействат на волатилната цена на нефта. Освен това монетарната политика на САЩ, не винаги работи за арабските страни, особен в момент в който ФЕД сваля лихвите, а в Близкия Изток се забелязват първи сигнали за повишена инфлационна активност.

Изключително високата цена на суровината от последните години, направи почти всички изнасящи петрол страни, приказно богати. От тук следваше резонно покачване на валутните им курсове, но при положение че те са вързани за долара (а той в момента пада) се създадоха редица проблеми. Най-сериозният от тях е именно инфлацията, като при някои по-малки държави в региона, тя достига нива от над 10%.

Какво трябва да се направи? Двете най-често обсъждани възможности са превалутиране при по-висок курс към долара или ориентиране стойността им към индекс изчисляван на база „валутна кошница". При първата възможност (с по-висок курс към USD), страните от Залива бързо ще се справят с инфлационния натиск, но не се знае как това ще се отрази на други сфери в икономиките им, тъй като те са много различни. Ако пък се ориентират към „валутна кошница", която включва примерно евро и йени, това ще им даде по-голяма сигурност, но едва ли ще е най-доброто решение. След като повечето световни валути принадлежат на страни пряко ориентирани към внос на петрол, арабските държави отново ще са зависими от монетарна политика, която няма да ги удовлетворява напълно.

В крайна сметка, може би напълното освобождаване на арабските валути ще е най-доброто решение. В крайна сметка, има и големи държави износители на петрол като Норвегия и Канада, чиито валути не зависят нито от долара нито от еврото. В последните години, много развиващи се икономики загърбиха политиката по „закрепостяване" на валутите си и им позволиха да се разменят свободно по пазарен курс. Вместо да се опитват да поддържат определено валутно ниво, централните банки в тези страни следят предварително заложен инфлационен диапазон, от който се стремят да не излизат.

Ако арабските страни износителки на петрол наистина въведат своя единна валута през следващите няколко години, то тя със сигурност трябва да бъде свободна. За съжаление, нито една от коментираните страни няма традиции в поддържането на стриктна монетарна политика и за сега ще е по-добре да не загърбват валутната си обвързаност с някоя от водещите световни валути.

Идеята за „валутна кошница".

Ясно е, че страните износители на петрол не са доволни от сегашното си състояние, при което валутите им са обвързани към цената на долара. Най-интересната идея от последните дни, беше тази за въвеждането на индекс изчисляван на базата „валутна кошница", която ще е съставена от водещи световни валути.

Тук вече трябва да поставим въпроса, какво ще се случи със стойността на американския долар, ако наистина се въведе модела „валутна кошница"? В краткосрочен план, няма да станем свидетели на силни доларови разпродажби от арабските страни, тъй като американската валута ще има водеща роля в кошницата. Проблемът, е че самата новина за преструткуриране на валутната политика на страните от Близкия Изток ще изпрати зашеметяващ сигнал към валутните инвеститори и може да доведе до гигантски спекулативни разпродажби на долара. Това не е хипотеза, а съвсем реална възможност. От друга страна, ако пък не се вземат навременни мерки, рискът за икономиките от Залива е огромен.