Според днешните данни на ЕЦБ, банките в Еврозоната са намали своите кредити за бизнеса през август след временния ръст на кредите през юли месец. Този спад в кредитирането/отпускането на заеми е факт, въпреки решението на ЕЦБ от юли месец да понижи лихвите в Еврозоната до рекордни дъна и въпреки че банката "наводни" паричния пазара в региона чрез двете своите 3г. LTRO операции от декември 2011г. и края на февруари 2012г. "изливайки" над 1 трлн.евро в търговските банки.

Банките в Еврозоната са намали отпусканите от тях кредити/заеми към бизнеса/фирмите с 10.5 млрд.евро през август след известното повишение на заемите с 8.64 млрд.евро през юли, показват днешните данни на ЕЦБ.

Заемите към домакинствата в Еврозоната през август покачват с 6.55 млрд.евро след спада с 8.39 млрд.евро за юли (ревизия от спад с 7.61 млрд.евро).

След силното повишените от предходните месеци, заемите на търговските банки към съответните правителства в Еврозоната отбелязват през август спад с 1.51 млрд.евро (спад в покупките на суверенни дългови книжа), което е индикация, че банките вече все по-слабо желаят да изразходват "евтините" евра отпускани от ЕЦБ за да финансират европейските правителства, въпреки възможността за добри печалби, които те може да реализират от високата доходност/лихва на "периферните" държавни облигации в региона.

Като цяло тези данни (особено за спада на кредите към бизнеса) не са добър сигнал и не оправдават надеждите на Драги и компания, че "евтините" заеми на ЕЦБ към търговските банки ще влязат в реалната икономика на Еврозоната.