От третата по размер банка на Великобритания Barclays са потвърдили, че са влезли в преговори с конкурентната холандска банка ABN Amro относно потенциално сливане, оценено на феноменалните 80 милиарда паунда ($155 млрд.).

BBC информира, че преговорите са в ранна и проучвателна фаза и няма сигурност относно постигането на споразумение. Но самата сума говори за новите мащаби, с които борави развитият капиталов пазар.

Потенциално сливане на Barclays с ABN, най-голямата банка на Холандия, ще създаде банков холдинг с 47 милиона клиенти и 220,000 персонал, разпръснат по целия свят.

В резултат на тази новина, в понеделник акциите на ABN са поскъпнали с 8%. Акциите на Barclays са затворили с 0.8% надолу, тъй като инвеститорите очакват повече информация за ситуацията.

През последните години ABN съкращаваше работни места, за да контролира разходите си и да остане с ресурси за навлизане на нови пазари с нови конкуренти.

Barclays, според анализаторите, има най-голям интерес към активите на чуждестранния бизнес на ABN, особено в операциите в Азия.

Всъщност Barclays и ABN са преговаряли за пръв път още преди две години, след като за пръв път са изследвали възможността за сливане.

Икономически редактор на BBC коментира, че сливане с голям континентален конкурент е било отколешна мечта за големите британски банки и изглежда мечтата за Barclays се сбъдва.

„Самият факт, че се е стигнало до ексклузивни преговори за сливане с ABN е подвиг, като се вземат предвид политическите, регулационните и културните пречки за трансграничните сделки".

Холандската банка е възбудила интереса и на Royal Bank of Scotland и италианската Capitalia, които могат да купят целия или части от бизнеса на ABN.

За последните месеци два британски хедж фонда - TCI и Toscafund - критикуваха холандската банка за слабите резултати , като и двете са призовали към сериозни промени.