Китайският град Шанхай очаква разрешение от държавата за построяването на първия увеселителен парк от американската верига Дисниленд. Местната управа дори вече е избрала място за парка на атрактивен остров по течението на река Яндзъ, съобщават днес световните медии.

Говорител на общината в Шанхай е съобщил, че преговорите с американците са към своя край, единствено се чака одобрението на проекта от централната власт в Пекин. Компанията Уолт Дисни, която се нанесе неотдавна в чисто нова офис сграда в Шанхай, неколкократно е обявявала плановете си за разрастване в посока Китай.

„Китай е приоритет за компанията ни", споделя Алана Гос представител на Дисни за Азиатско-тихоокенаския регион. „С китайската страна водим преговори за пълен набор от продукти, включващи телевизия, заснемане на филми, производство на потребителски стоки, а не както някои си мислят само увеселителен парк", продължава тя.

От месец насам се извършва изселване на живеещите жители във фермерския район Чуанша, който е в близост до шанхайското международно летище, за да се освободи място за строеж на съоръжението. Централната власт, обаче започна да недоволства от тази активност и нареди, плановете да се пренасочат към остров Чонгминг по течението на Яндзъ, който до сега се е развивал като екологичен парк.

Дори и да се получи разрешение за строеж, той няма да започни преди 2010 г., когато Шанхай трябва да е домакин на световното изложение World Expo. Островът, на който се планира строежа на парка, скоро ще бъде обвързан с мостове и тунели с централната част на града.