Най-голямата електроцентрала в света ще е на 5 пъти по-голяма площ от Париж и ще се вижда от космоса със своите близо 520 квадратни километра. Използва соларни панели и вятърни турбини, но ще е 15 пъти по-мощна от АЕЦ "Козлодуй" и ще е достатъчна за енергийните нужди на Швейцария. Намира се в солената пустиня до една от най-опасните държавни граници в света и я строи въглищен магнат.

Подобен парадоксален проект може да се случи само в Индия. За него в обширен материал разказва CNN.

ЕС добави рекорден брой вятърни мощности през 2023 г. и пак изостава от целта за зелена енергия

ЕС добави рекорден брой вятърни мощности през 2023 г. и пак изостава от целта за зелена енергия

От вятърната енергия е произведена 19% от електроенергията в ЕС миналата година

Зад него стои 30-годишният Сагар Адани. Той е племенник на втория най-богат човек в Индия - Гаутам Адани, в чиято бизнес империя основно място заема най-мръсното гориво. Въглищата.

"Зелени заедно"

е общ проект на Money.bg и Webcafe.bg, който обръща внимание на екологичните тенденции - както в ежедневието на всеки от нас, така и в бизнеса.

Научете повече тук:

zelenizaedno.bg

След около 5 години и 20 млрд. долара инвестиции огромната ВЕИ инсталация "Кхавда" в западния индийски щат Гуджарат ще е завършена. Това е важно, защото правителството на Нарендра Моди иска до 2030 г. в експлоатация да има 500 гигавата "зелени" мощности. 30 от тях ще дойдат именно от новия парк.

През 2021 г. лидерът на най-населената страна в света заяви, че очаква достигане на Net Zero през 2070 г. Това е десетилетия по-късно в сравнение с развитите страни и това не е случайно.

Европейските топ икономики, които се захранваха с над 50% ВЕИ през 2023 г.

Европейските топ икономики, които се захранваха с над 50% ВЕИ през 2023 г.

През миналата година станахме свидетели на рекорди

През последните години стандартът на живот в Индия стремително се покачва. С него растат и енергийните нужди на населението - двойно спрямо 2000 г. 80% от тях се покриват чрез въглища, нефт и биомаса. "Ако Индия направи това, което направи Китай, ако Индия направи това, което Европа направи, ако Индия направи това, което САЩ направи, то ни чака едно много мрачно бъдеще от климатична гледна точка", коментира Адани пред американската медия.

Предизвикателството не е само в това, че хората искат да живеят в по-добри битови условия. Те стават все повече, но и освен това им е все по-топло - потреблението на енергия от климатичните инсталации рязко се повиши през последните години заради климатичните промени. А ефектите от тях се засилват от използването на изкопаеми горива.

Експерти: Климатичните цели са постижими само при четворни инвестиции във ВЕИ

Експерти: Климатичните цели са постижими само при четворни инвестиции във ВЕИ

Нужна е подкрепа за развиващите се страни, категорични са те

Именно в тази връзка са и някои от критиките към Адани. Въглищният бизнес на фамилията процъфтява и според някои екоактивисти трябва да се насочат много повече ресурси към технологиите с нулеви емисии. Сагар Адани обаче е категоричен - в момента това не е вариант, защото 600 млн. души ще излязат от бедността през следващите 10-15 години и те не могат да бъдат лишени от енергия.

По думите му активистите от развитите западни държави, които в исторически план са били големи замърсители, не разбират мащабите на промяната, която се случва в Индия. А те включват и все повече ВЕИ - но не на всяка цена.

"Зелени заедно" показва добрите примери и важните съвети - всичко, което трябва да знаем по пътя към по-природосъобразно съществуване, работа и правене на бизнес. Проектът се осъществява с подкрепата на Кауфланд България, UniCredit Bulbank, Cargotec, RÖFIX, Insaoil, GreenPoint Logistics, Toki.bg, Инвестбанк, BILLA България.