Две от най-големите икономики в рамките на ЕС - Германия и Испания, вече се захранват предимно със "зелена" енергия. Делът на ВЕИ в енергийния им микс за първи път надмина 50 на сто, съобщават световните агенции.

От енергийния регулатор в Берлин се похвалиха с ръст от 6,6% на енергията от възобновяеми източници до рекордните 55%. Това е постигнато чрез разширяването на капацитета, но и с помощта на добрите атмосферни условия.

Европейската страна, която генерира над 50% от енергията си от възобновяеми източници още през 2023 г.

Европейската страна, която генерира над 50% от енергията си от възобновяеми източници още през 2023 г.

От вносител страната се превърна в нетен износител

Офшорната вятърна енергия е с дял от 31,1%, слънчевата - 12,1%, биомасата - 8,4%, а освен това принос имат хидроенергията и други технологии, става ясно от данните на Bundesnetzagentur.

Целта на Германия е ВЕИ да е 80% от енергийния микс към 2030 г.

С "исторически рекорд" се похвали и електроенергийният оператор на Испания. Според данните на Red Electrica Espanola (REE) през 2023 г. производството на ток от ВЕИ е достигнало близо 135 000 GWh или 50,4% от общия енергиен микс - цели 8% повече в сравнение с 2022 ф.

Има ли вероятност за ограничаване производството на ток от ВЕИ у нас?

Има ли вероятност за ограничаване производството на ток от ВЕИ у нас?

Необходимо е да се развиват проекти за съхранение на електроенергия, смята шефът на ЕСО

Вятърната енергия за втора поредна година е водеща с общо над 23% от цялата произведена в Испания електроенергия. На второ място са соларните инсталации, а на трето - ВЕЦ.

Испанското правителство се цели в 74% дял на ВЕИ.

За момента "шампион" на Европа по отношение на "зелената" енергия е една от най-важните северни икономики - Швеция.

За енергийния микс на страната през 2023 г. все още няма официални данни, но даже през по-неблагоприятната откъм климат 2022 г. цели 66% от електроенергията на страната е идвала от ВЕИ. Става дума за комбинация от ВЕЦ, вятърни централи и биогорива.

На този фон, най-малко "зелени" през 2022 г. са били Ирландия, Малта, Белгия и Люксембург - с дял на ВЕИ в енергийния микс под 15 на сто.