Първите три парцела от Индустриален парк "Ряховец" се пускат на търг след одобрението на Общинския съвет в Горна Оряховица, съобщава регионалната медия RegNews. Общинските съветници гласуваха откриване на процедура за продажба на три парцела, след като две компании заявиха интерес към закупуването им. Новината беше потвърдена за Money.bg от общината в града.

Първите кандидати за парцела са фирмите "Ти Ес Ей Ем" АД от Варна и "БМД ИНЖЕНЕРИНГ" ЕООД от Лясковец.  Варненското дружество е заявило интереса си към горнооряховския индустриален парк още през 2023 година, като подкрепя проекта, с който Индустриален парк "Ряховец" кандидатства за финансова помощ по Плана за възстановяване и устойчивост.

Докато текат процедурите по първите продажби, би трябвало да излязат резултатите от кандидатстването за безвъзмездна финансова помощ за развитие на индустриални зони по Плана за възстановяване и устойчивост. "Индустриална зона "Ряховец" кандидатства с проект за 10,2 милиона лева, от който малко над 2 милиона лева са собствени средства. Тези средства са сметнати за довеждаща инфраструктура за северната част на парка или близо половината от целия терен.

Модернизират летището в Горна Оряховица с инвестиция за над 13 милиона лева

Летището в Горна Оряховица ще стане третото с най-дълга писта у нас след инвестиция за над 13 милиона лева

Аеропортът ще бъде модернизиран в 4 направления

Бъдещото производство

"Ти Ес Ей Ем" АД има четири дъщерни компании, които се развиват в различни сфери и проучва четири парцела в Горна Оряховица. Към момента заявеният интерес е към два терена. Според плановете, на единия ще се обособи производство на елементи за роботиката, а на другия иновативно безотпадно рециклиране на гуми. Компанията има готовност да кандидатства и за още два терена, след като се изчистят някои технически проблеми в парцелирането.

Лясковското дружество е наследник на стария завод за везни "Баланс", но в момента ползва база под наем и иска да придобие един от терените в горнооряховския индустриален парк за дейността си. Двете компании са заявили интерес към три терена с обща площ почти 11 000 декара.

Търг с тайно наддаване

В момента Индустриален парк "Ряховец" обхваща 302 декара, които са разделени на 42 имота. От тях 5 са за общо ползване - озеленяване, изложбено-търговски комплекс, зона за обществено обслужване, административен блок. 37 парцела ще бъдат продавани или давани под наем при заявен интерес.

Общинският съвет в Горна Оряховица взе решение да започне процедура по продажбата им чрез търг с тайно наддаване, но с включени условия. По време на обсъждането е направен опит да се вдигнат цените, от които ще тръгне наддаването, пише RegNews. Инж. Добромир Добрев предлага вместо 41,50 лв. без ДДС цената да стане 50 лв. за квадратен метър. Предложението обаче не е прието.

Кандидатите приемат предварително, че трябва да използват придобитите имоти за производствена дейност като направят съответните инвестиции и разкрият определен минимален брой работни места. Те поемат и задължението да започнат дейност до 24 месеца след закупуването на терените.

Наддаването за имотите започва от 108 854 лв. за 2623 дка за първия терен, 217 045 лв. за 5230 дка за втория и 131 306 лв. за 3164 дка за третия. Цените са без ДДС. Съответно придобилият първия и втория терен трябва да разкрие по 10 работни места и да инвестира 700 000 лева във всеки. За третия терен работните места са 8, а инвестицията - 300 000 лева.

Ако трите търга минат успешно, "Индустриален парк "Ряховец" ЕАД очаква около половин милион лева от първите си сделки, които трябва да доведат до близо 2 милиона лева инвестиции и разкриване на 28 нови работни места.

Френска компания от авиоиндустрията обмисля да инвестира в Горна Оряховица

Френска компания от авиоиндустрията обмисля да инвестира в Горна Оряховица

Общината работи по нова индустриална зона в града