Индексът Dow Jones industrial трети пореден ден се държи на нивата от „черния вторник". Нюйоркската фондова борса (NYMEX) в четвъртък затвори търговете на ниво 12.234,59, губейки 31 пункта или 0,25% от показателите в сряда, когато пазарът успя да върне 50 пункта след срива във вторник.

„Черният вторник" през тази седмица бе отбелязан от падането на индекса Dow Jones за една търговска сесия с почти 400 единици. Подобно падане за един ден в САЩ не се помни от трагедията на 11 септември.

Търговете в четвъртък започнаха с рязък скок надолу, Dow Jones загуби почти 200 пункта, но още до обяда пазарът на практика се възстанови и в течение на сесията колебанията бяха незначителни.

Според анализаторите главни фактори за въздействието върху фондовия пазар на САЩ са сътресението на китайския борсов пазар и нервната реакция, обхванала европейските пазари.

Непостоянността на четвъртъчната сесия може да се обясни със след-шоково състояние, което обикновено трае няколко дни, след което протича реалната корекция на пазара.

„Исторически, ако погледнете на големите времеви отрязъци, то първите резки снижения изчистват излишъците и след това пазарът повторно проверява предходните високи значения" - е казал водещият анализатор на Weeden & Co за CNN.

Падането от вторник дойде след дълъг стабилен ръст на фондовия пазар в САЩ, който на 20 февруари достигна пиковото си значение за последните година и половина: 12.795,93 пункта.

Бернанке се опита да успокои пазара, като заяви, че в средата на годината правителството очаква оживление на пазара на жилищно строителство, един от определящите фактори на американската икономика. Заявлението прозвуча странно на фона на обявяването на данните от правителството за това, че през януари 2007 стагнацията в този сектор е била най-голямата за последните 13 години.

Редица експерти допускат, че фондовия пазар ще остане нестабилен, но призовават да не се драматизира падането на индексите. Все пак своят последен подем Dow Jones industrial започваше през юли миналата година от отметката 10.683,32.

Най-песимистично звучи прогнозата на „Ню Йорк таймс". „Създава се впечатление, че следващата криза може да започне покрай отслабването на САЩ, а не в Русия, Азия или Южна Америка. Парите могат да започнат да изтичат от страната, ако на пазарите цари бъркотия. Това ще отслаби долара и ще направи необходими срочни и комплексни мерки от страна на световните централни банки".