Европейската централна банка обеща да снабди паричните пазари с извънредни €30 млрд. в едноседмични фондове, което говори, че кредитната криза далеч не е приключила. ЕЦБ продаде €178 млрд. в подобни фондове на европейските финансови институции, сравнено с € 148 млрд., които по-рано се считаха за достатъчни за рутинния бизнес - пише The Independent.

Подобна инжекция на ликвидност съответства на стратегическата линия на ЕЦБ от началото на кредитната криза през това лято. Този ход следва предупреждението на ЕЦБ от миналата седмица, че отново се появяват напрежения на кредитните пазари.

По време на форум в Токио вчера, гуверньорът на Bank of France и член на управителния съвет на ЕЦБ Кристиан Ноайе искаше да успокои пазарите. Той говори за $250 млрд. директна цена на фалитите по американските ипотеки. „Това е значително, но поносимо, особено като се започва от точка на много благоприятни икономически условия и печалби", казал е банкерът.

Все пак подобни благи думи не съответстват напълно на стила на ЕЦБ, които имат за цел ограничаване на инфлацията до 2% в Еврозоната. Миналия месец инфлацията в Еврозоната бе на двегодишен връх от 2.6%, а последните данни от Германия говорят и за по-нататъшно нарастване през ноември.

ЕЦБ не е сама в опитите си да предотврати ново избухване на кредитната криза. Между другото кредитната криза се проявява в симптома на високите лихви по краткосрочни до средносрочни кредити на паричните пазари. Вчера лихвите по тримесечни кредити в евро се повишиха до 4.72%, необичайно високо над политическата лихва на ЕЦБ от 4%. Това е най-голямото поскъпване в рамките на един ден от август, а еквивалентните доларови лихви бяха на едномесечен връх.

В отговор на тези обезпокоителни повишения Федералният резерв на САЩ оповести, че ще предложи $8 млрд. капитал на американските банки.

Снощи независимият член на Комисията по монетарна политика на Bank of England Ендрю Сентънс предупреди, че „има индикации за затягане на наличността на кредит, особено за по-рискови заемополучатели, което води до притеснения, че ще има последващ ефект, ограничаващ потребителските разходи и бизнес инвестициите не само в САЩ, но и в Европа, Северна Америка и другите развити държави".

В понеделник Нюйоркският Федерален резерв съобщи, че е въвел някои мерки, които ще увеличат ликвидността в пресъхналия кредитен пазар. Действията на ЕЦБ и Фед са насочени към успокояване на опасенията, че няма да има достатъчно пари на разположение на пазара, щом финансовите институции си държат кеша и отказват да си отпускат кредит една на друга.

Подобно поведение застрашава инвестициите и ръста на „реалната икономика" и между другото поставя в още по-голям риск от банкрут тези, които са теглили „вторични" ипотеки в САЩ. Оттук и обезценените от банките активи се увеличават. На 8ми ноември Bank of England предприе същия ход - увеличи до 21.2 млрд. паунда целевите нива на резервите в Банката, които трябва да поддържат финансовите институции - най-високо ниво от лятото на 2006та година.