Според неназован официални европейски представител, финансовите министри на Еврозоната (Еврогрупата) ще проведат извънредна телеконферентна среща за Гърция утре (в събота).

Този европейски представител посочи, че на тази телеконферентна среща ще се подготви окончателното споразумение за Гърция, което да бъде одобрено на срещата на Еврогрупата насрочена за понеделник (26-ти ноември). Според него обаче, идеята за програма за т.н. "обратно изкупуване" на гръцки дълг е поставена под въпрос, с оглед повишението в последните дни на цените на гръцки държавни облигации търгувани на вторичния дългов пазар. "Ако цените (на гръцките книжа) са прекалено високи,  може и да не обмислим идеята за обратното изкупуване на гръцкия дълг", посочи този европейски официален представител (идеята на немския фин.министър Шойбле, според която трябва да се повиши капитала на EFSF фонда с 10 млрд.евро, които средства да бъдат отпуснати допълнително на гръцките власти и да бъдат използвани за покупки на „евтините" гръцки дългови книжа, които все още се държат от частните инвеститори).

Той посочи, че Еврогрупата ще обсъди предоставяне на гръцката страна на 75% от потенциалната печалба на ЕЦБ от притежаваните от нея гръцки дългови книжа.

По-рано днес агенция Reuters излезе с информация, според която МВФ сякаш е готов на известни отстъпки и би приел мерки, които да намалят огромния гръцки дълг до 124% от БВП през 2002г., вместо досегашната твърда позиция на Фонда за постигане на по-устойчиво ниво на гръцкия дълг в 120% от БВП на страната. Но такова понижение на дълга, който се очаква през 2014г .да удари пик от 190% от БВП на Гърция, може да стане факт само ако действително Еврогрупата одобри допълнителни мерки за облекчаване на дълговата тежест на страната. Според "сметките" на мисията на Тройката (Е, ЕЦБ и МВ), ако няма допълнителни мерки в  тази посока, гръцкият дълг ще падне едва до 144% от БВП до 2020г. Това означава, че трябва да се намери решение за понижение на гръцкия дълг с около 50 млрд.евро, за да може той да падна до 120% от БВП. Ако обаче МВФ се "навие" на гръцки дълг в размер на 124% от БВП, това означава, че ще трябва да се предприемат мерки за негово съкращаване в размер на около 40 млрд.евро.

Гръцки официални представители (от финансовото министерство на страната) пък посочват, че вече са намерени пътища/мерките за понижение на дълга с 30 млрд.евро, но без да дават по-конкретни подробности. Все пак източник от гръцкото фин.министерство посочи, че международните кредитори на страната са съгласни, 9 млрд.евро от потенциалната печалба на ЕЦБ (която все още държи голям обем гръцки книжа) да бъдат върнати на Гърция и да бъдат спестени до 8 млрд.евро от евентуално понижение на лихвите по които бяха отпускани (и ще бъдат отпускани в бъдеще?) заемите към Атина.

Също така продължава да се спряга възможността за понижение на гръцкия дълг с още около 10 млрд.евро чрез т.н. обратно изкупуване на дълга от гръцките власти (чрез свеж нов заем към тях, предоставен от EFSF фонда) или чрез удължаване матуритета/падежа на настоящите гръцки държавни облигации. Според източникът от гръцкото фин.министерство, то вече се подготвя за евентуална процедура по "обратно изкупуване" на дълга и посочи, че ако една такава програма бъде одобрена в понеделник от Еврогрупата, това обратно изкупуване на гръцки дълги може да приключи още до края на настоящата година.