Шефът на федералния резерв Бен Бернанке заедно с колегите си банкери обявиха в края на вчерашното заседание, че все още се притесняват за инфлацията, като дори дадоха сигнал, че може да понижат лихвата, за да подпомогнат икономическия растеж.

Този намек за евентуална промяна в низходяща посока за лихвеното ниво беше достатъчна, за да хвърли Wall Street в еуфория, а доларът беше мащабно разпродаван. Пазарът определено започна да отработва първо понижение на федералната лихва след почти три години период на затягане на монетарната политика.

Обикновените инвеститори се втурнаха да купуват акции на компаниии повишиха основните борсови индекси, но икономистите и анализаторите не бяха толкова уверени за бъдещето на лихвеното ниво. Много от тях разбраха намека на Бернанке като просто начално предупреждение преди евентуално да има движение на лихвеното ниво. Според анализаторската общност, все още сме на месеци разстояние от реалното понижение на лихвите.

За шести пореден път, Федералният резерв излезе с решение за непромяна на лихвеното ниво, като го остави на 5.25%. Последно шефът на ФЕД Бернанке направи покачващо движение на лихвата през юни 2006 г., когато централната банка приключи двегодишната си рестриктивна кампания.

Въпреки че ФЕД не промени лихвите през последните девет месеца, банкерите неколкократно предупреждаваха, че са готови да вдигнат лихвеното ниво, ако инфлационните рискове продължат да са съществен фактор в икономиката.

В изказванията си от сряда обаче, Бернанке изпусна важните думи „допълнително затягане", което беше скритото послание за евентуален нов ръст на федералната лихва. Вместо това, банкерите споменаха „допълнителни промени на монетарната политика", фраза която е по-скоро неутрална.

За финал федералните банкери са заявили, че бъдещите корекции на лихвеното ниво ще зависят от очакванията за инфлация и икономическо развитие през идните месеци.