Тютюневият концерн Philip Morris, собственик на марката Marlboro, влезе в пререкания с федералното финансово министерство на Германия, научаваме от Welt.de. Причината е броят на цигарите в една опаковка.

Сега една кутия цигари в Германия може да съдържа най-малко 17 къса цигари, а Филип Морис настояват опаковките по закон да бъдат заковани на 20 цигари. В такъв случай и цените могат да се вдигнат, изтъкват производителите. Сега във ФРГ пакет цигари от автомат струва пет евро. Пушачът би се съгласил дори и на такава цена, но ако в пакета му има повече за пушене, считат цигарените босове.

Заплахата, която Philip Morris отправя към федералното правителство, е да закрие завода си в Берлин с близо 1,000 работника, или пък в Дрезден с 400 заети, ако тези искания не бъдат удовлетворени. Сведението е получено от близки на бизнеса източници.

Представители на ръководството на Philip Morris по време на посещение във финансовото министерство са заявили, че ще влязат в преговори с профсъюзите за закриване на един завод, ако до юни не бъде взето удовлетворяващо ги решение. Цигарената компания оправдава исканията си с производствената техника в заводите.

Мариане Тритц, ръководител в германския цигарен съюз, изразява недоумението си защо въвеждането на по-високи минимални изисквания за брой цигари в една опаковка трябва да бъде обвързвано със съществуването на един завод. Тя е потвърдила информацията. За разлика от това, говорител на Philip Morris отрича, че са водени преговори за закриване на заводи в Германия.

В дъното на всичко това вероятно стои и вътрешна борба в тютюневия бранш. Philip Morris са едноличен пазарен лидер в Германия с 37% пазарен дял. Те като цяло подкрепят стратегията за борба с тютюнопушенето посредством по-високи цени и забрани за пушене и продажба на тютюни на обществени места.

Конкуренцията обаче се страхува за съдбата на своя бизнес. Фирми като BAT и Reemtsma искат да поддържат продажбата на цигари свободна и да могат да продават възможно най-малки опаковки цигари. Те настояват, че ограничаващите тютюнопушенето закони ще циментират настоящото разпределение на пазара.

Така че финансовото министерство на ФРГ в идните седмици има да взема важно решение. Вече е ясно, че Philip Morris ще закрият завода си в Мюнхен до края на 2009 година. Ще бъдат уволнени 400 души. Близо 60% от производството в Германия е предназначено за външния пазар.