В своя последен тримесечен анализ "Глобални икономически перспективи", кредитната агенция Fitch каза, че серията слаби икономически данни в последно време подчертават настоящата икономическа слабост и низходящите рискове пред които е изправена глобалната икономика.  Fitch прогнозира, че икономическият растеж в силно развитите икономики ще остане слаб през 2012г. в размер на +1%г./г. , като ще покачи само умерено през 2013г. до +1.4%г./г. и растеж от +2%г./г. за 2014г.

Агенцията понижи и своите прогнози за глобалния икономически растеж за 2012г. до +2.1% г./г. (от +2.2%г./г.), до +2.6% г./г. за 2013г. (от +2.8%г./г.)  и до +3% г./г. за 2014г. (от +3.1% предишна прогноза).

Агенцията прогнозира, че Еврозоната ще отбележи спад с -0.5% г./г. за 2012г. след което ще последва много слаб икономически растеж от +0.3% г./г. за 2013г. и по-силен растеж от +1.4% г./г. чак през 2014г. Това са все по-ниски прогнози на Fitch спрямо предишния техен тримесечен доклад от юни и въпреки решението на ЕЦБ за нейната OMT програма в подкрепа на суверенните дългови книжа в Еврозоната.

Относно САЩ, агенция Fitch също понижи своите прогнози за растежа през 2013г. и очаква БВП да покачи с +2.3%г./г., но все пак запази своята юнска прогноза за растежа през настоящата година от +2.2%г./г. Все пак Fitch предупреди, че основен риск за САЩ и дори в глобален план е т.н. "Fiscal Cliff" (риска от прекомерно затягаща фискална политика в САЩ, която да влезе в сила автоматично от януари 2013г., ако Конгреса и Сената не се разберат). Според агенцията, шокът от реализиране на т.н. "Fiscal Cliff" не само ще бутне икономиката на САЩ в неизбежна рецесия и може да доведе до сумарни загуби близо до цели -3%г./г. до 2014г., но също така може да доведе до понижение на половина на глобалния растежа на БВП до около едва +1.3%г./г. за 2013г. - най-слаб глобален растеж от 2009г. насам.

Според доклада на агенция Fitch, т.н .развиващи се пазари също са изправени пред нарастващи предизвикателства за икономическия растеж поради някои вътрешни проблеми и с оглед слабите глобални перспективи. За Китай, Fitch не очаква обаче рязко забавяне и прогнозира растеж на БВП от +7.8%г./г. за 2012г. и от 8.2%г./г. за 2013г. след което забавяне към 7.5%г./г. за 2014г.

Агенцията очаква водещите световни централни банки да запазят политиката на рекордни ниски лихви поне до средната на 2013г., като конкретно за САЩ очаква Федералната фондова лихва да остане рекордно ниска и след 2014г. (в линия с "обещанията" на самия ФЕД). Според Fitch, оповестената от ЕЦБ нова OMT програма за покупки на държавни облигации е помогнала за известно отслабване на напрежението на финансовите пазари и за ограничаване на крайните рискове за кризата в Еврозоната (рисковете за разпад на Еврозоната). Но агенцията смята, че тази програма на ЕЦБ е малко вероятно да компенсира значително негативни икономически тенденции в региона към подобрение на растежните перспективи в краткосрочен план.