Руският газов монополист Газпром и поделението му за нефт „Газпром нефть" продължават преговорите със Сърбия за придобиване на дялово участие в сръбската държавна нефтена компания NIS, научаваме от РБК Daily.

Като се надява да получи съгласието на сърбите, Газпром предлага въпросът за нефта да се разглежда комплексно с газовия проект със специално значение за България - тръбопроводът „Южен поток".

Компанията NIS (Naftna Industrija Srbije) е основана през 1949 година, занимава се с изследване и добив на нефт и газ, преработка на нефт и реализация на нефтени продукти. На NIS принадлежат заводи за преработка на нефт в Паничево и Нови Сад, а също и най-голямата в Сърбия мрежа бензиностанции. По експертни оценки общата стойност на сръбската NIS възлиза на $ 1,2 млрд.

Властите на Сърбия вече нееднократно заявиха намеренията си да приватизират NIS. Интерес да купят акции в държавния монопол досега са изявили компании като австрийската OMV, унгарската MOL, полската PKN Orlen, румънската Rompetrol, гръцката Hellenic Petroleum. Интерес проявяват и две руски компании - ЛУКОЙЛ и „Газпром нефть".

Първоначалното намерение на сръбското правителство бе за продажбата на 25% от  NIS за приблизително $300 млн., като имаше опция за разширяване на дяла до 37,5%. После бе повдигнат въпроса за продажбата на 51% от NIS. Така или иначе засега няма яснота относно сръбските намерения.

Вчера сръбският вестник Politika, позовавайки се на анонимни източници в правителството е написал, че в Белград е пристигнала делегация на „Газпром нефть", която възнамерява да обсъди с правителството въпрос за контролния пакет на NIS.

Пресслужбата на Газпром уточнява, че самият Алексей Миллер, председател на съвета на директорите на Газпром е в момента в Сърбия. Но в това пътуване няма участие от ръководството на Газпром нефть. От централата на „Газпром нефть"  отказват коментари относно съдържанието на преговорите.

По-късно вечерта Газпром официално посочи целта на визитата на Алексей Миллер в Сърбия. Руският газов директор е обсъждал с президента на Сърбия Борис Тадич и премиера Войслав Кощуница въпросите за сътрудничеството в сферите нефт и газ.

Подчертава се, че въпросът за участието на руската компания в приватизацията на NIS трябва да се разглежда като част от единен комплексен проект, в който също влизат и въпроси за развитие на газотранспортна система в Сърбия в рамките на проекта „Южен поток", както и създаване на мощности за подземно съхраняване на газта. Тези проекти трябвало да се разглеждат съвместно.

Тоест Газпром е решил да дръпне газовия лост, за да склони сръбската страна да продаде NIS именно на „Газпром нефть", коментира руската медия.

Нас в България ни интересува, че италианско-руският консорциум за прокарване на газови тръби по дъното на Черно море вече започва да се ориентира за посоката на продължението на тръбите след България. Както е известно, Газпром и Eni досега се колебаеха за два маршрута: да се използват тръбите на Nabucco или да се създаде нова линия през Сърбия, Унгария и Австрия, евентуално с клон през Гърция и Италия.

В руската преса през лятото вече се появяваха съобщения, че договорът за продажбата на 51% от NIS е постигнат между сръбското правителство и ЛУКОЙЛ. ЛУКОЙЛ опровергават предположението: „Нищо не сме купили, тъй като Сърбия нищо не е продавала".

Обаче се вижда, че за разлика от „Газпром нефть", ЛУКОЙЛ вече има сериозно участие на Балканите и в Източна Европа, така че може да се мисли и за някакво смесено предприятие между руските енергийни гиганти, което съвместно ще управлява сръбската NIS.