Застрахователните измами са сериозен икономически проблем. В България тази цифра достига 70-80 млн. лв. годишно, което е в ущърб както на застрахователните дружества, така и на застрахованите. Това заяви в предаването "Преди всички" на БНР Юрий Тодоров - председател на Асоциацията за застрахователна сигурност.

 

Грешно е становището, че българинът мами застрахователя само във връзка с автомобилното застраховане, подчерта той и добави, че напоследък се забелязват по-крупни опити за измами.

Относно застраховката "Гражданска отговорност" Тодоров коментира:

Ще предложим една разработка, която от година - година и половина се опитваме да предоставим на държавата и органите, от които зависи това. Става въпрос за индивидуалния рисков коефициент, който ще позволи най-после да се обединят не само факторите, които в момента отчитат застрахователите, а да се обедини субективния фактор, т.е. да се вкара в цената на застраховката водачът като фактор, който е определящ. От друга страна - най-после да дадем възможност на потребителя да се защити и да докаже своето субективно отношение към това как той управлява автомобила, колко нарушения има, и това да се отрази както като бонус, така и като минус в неговата застраховка."