Глобалното финансово приложение, което има над 780 000 клиенти в България обяви публикуването на първия си "Доклад за финансовите престъпления и сигурността на потребителите", съдържащ ексклузивни данни за измамите. Проучването се основава на обширни вътрешни изследвания и анализ на данни и хвърля светлина върху нарастващата индустрия с измами.

"Revolut планира постоянно да преразглежда тези данни, за да следи пейзажа на измамите", съобщават от компанията.

Докладът на Revolut разкрива нарастващата заплаха от измами, които причиняват загуби надхвърлящи $1 трилион в световен мащаб през 2022 г., според GASA (Global Anti-Scam Alliance & ScamAdviser, Global State of Scams report). Данните на Revolut показват, че това явление продължава да нараства през 2023-а. Измамният пейзаж се отличава с укрепване на техниките за измами, които целят да извлекат поверителни данни за сметки и лична информация за финансова изгода.

"Финансовите престъпници увеличиха усилията си чрез използване на сложни тактики като измамни уебсайтове, удължени платежни вериги и атаки чрез социално инженерство, за да примамят жертви", констатират от Revolut. 

Според доклада са нарснали измамите за работа, както и инвестиционните измами. Повечето от тях предлагат Биткойн или други инвестиционни възможности, свързани с криптовалути. Често таргетът са млади хора. поред изследването схемите при покупките остават най-популярният вид измами във всички страни, като съставляват 63% от всички докладвани такива престъпления през 2023-а, но са по-малко от 15 на сто от цялата стойност на загубите.

От стартъп до еднорог: Възходът на Revolut

От стартъп до еднорог: Възходът на Revolut

Компанията планира да започне да предлага депозити

  • Измами за работа - 1200% ръст
  • Инвестиционни измами - 142% ръст
  • Схеми при покупка - 63% от всички престъпления 

Мястото на България

Страната ни е сред европейските държави с по-малко случаи на измами миналата година. България се класира на 29-о място по брой жертви на измама на 1000 клиента. Измамите с наеми са най-често срещаният вид измами у нас.

Българските потребители на финансовото приложение с над 40 милиона клиенти по цял свят продължават да се увеличават. Както Money.bg писа, от 25 март тази година всички клиенти на Revolut в странатас устройства, съвместими с eSIM, вече имат достъп до eSIM, независимо от плана си. След като бъде инсталирана, клиентите ще могат да зареждат данни, където и да отидат, без да е необходима физическа SIM карта.

Свързването на eSIM дава възможност на клиентите да използват приложението Revolut, без да изразходват лимита си за мобилни данни - така че, ако клиент на Revolut пристигне в страна, в която няма достъп до данни, той все още може да получи достъп до приложението Revolut и да използва всички продукти и функции, включително да зарежда данните си.

С инсталирането на eSIM чрез приложението на Revolut клиентите с план Ultra ще получат достъп до 3 GB мобилни данни за използване в световен мащаб, с текущо обновяване всеки месец. Клиентите в България, които инсталират новата си eSIM до 1 май 2024 г., ще могат да се възползват от начална оферта от 100 МВ глобални данни безплатно. След изтичането на 7-дневния пробен период ценообразуването на eSIM плановете за данни ще варира в зависимост от плана.

През последните години разходите за използване на мобилни данни в чужбина се увеличиха. Повечето мобилни мрежи в ЕС вече не позволяват на потребителите си да ползват "роуминг като у дома" в Обединеното кралство, а таксите за данни в останалата част на света почти винаги са извън стандартните ползи.

Revolut пуска мобилна услуга за данни в България

Revolut навлезе в бизнеса с мобилни услуги за данни в България

Какво представлява eSIM?