Бившият председател на Федералния резерв Алън Грийнспан в публикуваната си наскоро мемоарна книга предсказа, че съдбата на световната икономика зависи от Китай и развитието на пазарната икономика в тази страна до 2030 година, публикува China Daily във водещата си новина днес.

Ако Китай продължи да се стреми към свободна пазарна икономика, той със сигурност ще задвижи света към нови нива на просперитет", пише Грийнспан в „Бурна епоха: Приключения в нов свят".

„Голяма част от начина, по който светът ще изглежда през 2030, зависи от изхода от това", казва легендарният шеф на централната банка на САЩ.

Грийнспан излезе в пенсия през януари 2006 след повече от 18 години начело на Фед - централната банка на Америка, която регулира монетарната политика.

Авторитетът е похвалил Китай за създаването на „огромна промяна в световната икономика" след собствената си промяна в посока към пазарна икономика.

„(Китай) влезе във впечатляваща дисинфлация, която доведе до понижаване на всичките лихвени нива, породи голям бум в икономиката и голямо увеличение на активите", казал е Грийспан в интервю за Fortune.

Икономиката на Китай за пета поредна година се увеличава с двуцифрена процентна стойност, като ръстът за първото полугодие на 2007 е 11.5%. През 2005 Китай стана четвърта икономическа сила в света.

Бившият председател в книгата си е акцентирал върху водещото значение на пазарите. Успехът на всяка нация - голяма или малка - ще зависи от степента, до която тя позволява свободна търговия и отворени пазари, заяви Грийнспан.

„Дори и страни, могъщи като САЩ и Китай, състезаващи се за икономическо превъзходство в този нов свят, могат да се окажат частично подчинени на сила, все още по-могъща: пълноценна пазарна глобализация".

Освен за Китай, Грийнспан говори за Великобритания, Франция, Германия, Япония, Русия и Индия в последните пет страници на книгата, посветени на света отвъд Америка.

Грийнспан отделя най-голямо внимание на Великобритания, хвали управлението на Тони Блеър и Гордън Браун и предрича, че Британия „ще върви добре" до 2030 година, ако продължи новата си отвореност, което е много разумно очакване.

Русия трябва изцяло да възстанови правото на закона, ако иска да се развива и по-нататък, а Индия „има голям потенциал". Японската икономика с обем от $4.5 трилиона може би трудно ще преглътне загубата на позицията си, предвид нейното даже „по-малко обещаващо" от европейското демографско бъдеще.