САЩ прехвърлят част от командването на операцията в Либия върху НАТО. Очертаващата се двойна или тройна командно-контролна структура обаче ще създаде хаос и няма да бъде ефективна, твърдят експерти, потърсениза коментар от радио Deutsche Welle.

Късно вчера държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън направи изявление за „следващата стъпка" във военните операции в Либия: „Постигнахме съгласие с нашите съюзници от НАТО да прехвърлим командването и контрола на забранената за полети зона в Либия върху НАТО. Всички 28 съюзнически държави упълномощиха военните да разработят оперативен план за НАТО, който да поеме по-разширена мисия за защита на цивилното население."

"Ситуацията е шокираща!"

Засега всички други елементи от операцията в Либия, включително въздушните удари, ще останат в ръцете на коалицията, предвождана от САЩ. Това поставя на изпитание Белия дом, който се опитва да напусне водещата роля в коалицията и във всички операции в Либия. Говорителят на Белия дом заяви отново вчера, че САЩ очакват в рамките на дни да преминат в подкрепяща, а не първостепенна роля.

Дори прехвърлянето на поддържането на забранената за полети зона върху НАТО няма бъде незабавно, заявиха военни анализатори и представители на администрацията. САЩ ще продължат бойните си полети над Либия, а и двамата главнокомандващи в разделените предстоящи операции на НАТО и на коалицията са американски военни - върховният главнокомандващ на Съюзното командване на НАТО адмирал Джеймс Ставридис и началникът на командване Африка генерал Картър Хам, който в момента ръководи акцията под мандата на ООН.

„От военна гледна точка ситуацията е шокираща", заяви бригадният генерал от запаса Марк Кимит, коментирайки решението за прехвърляне на само част от командването върху НАТО: „Един от принципите на военните е принципът на единно командване, един главнокомандващ. В този случай имаме двама главнокомандващи: един, който докладва на НАТО, и друг, който докладва на САЩ. Решението ще затрудни изпълнението на задачата."

Скептицизъм сред експертите

Американската администрация не успя да получи от НАТО всичко, което поиска, казват анализаторите, цитирайки представители на администрацията. Двойната или тройна командно-контролна струкура, която се очертава, ще създаде хаос и няма да бъде ефективна, твърдят военните експерти. Тази ситуация настройва мнозина във Вашингтон скептично по отношение бъдещето на мисията в Либия. Главните опасения са от продължителен, неразрешим вътрешен конфликт, който ще изисква продължително и скъпо струващо международно участие, и който накрая може да принуди НАТО - ако Алиансът наистина поеме отговорната роля - да се намеси и със сухопътни войски.