Напоителните валежи в засегнатите от суша региони на Западна Европа и благоприятната промяна на агрометеорологичната обстановка в САЩ предизвикаха понижение на цените на основните зърна на международните пазари,  пише в коментара си farmer.bg.

Под натиска на масирани спекулативни продажби в рамките само на няколко дни (13-16 юни) котировките на пшеницата и царевицата на борсата в Чикаго изцяло заличиха ценовия аванс, спечелен през първата десетдневка на месеца. На 16 юни юлският контракт царевица затвори на най-голямата зърнена борса в света на равнище $276/т, което е с 39 долара под историческия ценови връх достигнат само няколко дни по-рано (10.06 - $315/т).

В Евросъюза с по-голямо темпо на спад бяха котировките на пшеницата, повлияни от мнението, че благодарение на обилните валежи перспективата за производство на зърно в ЕС през 2011 г. може да се подобри.

Пиер Дюклос, представител на най-влиятелната кооперативна организация във Франция InVivo, заяви по време на международен форум, че падналите обилни дъждове ще окажат здравословно влияние на новата реколта и добивът от пшеница във Франция ще е с 2 млн. т.  повече, в сравнение с песимистичните прогнози отпреди няколко дни.

На 16 юни мелничарската пшеница затвори на борсата в Париж на равнище EUR213,25/т, в сравнение с EUR233/т на 9.06.2011 година. С отрицателно отклонение от 12 евро завърши първата половина на месеца и експортният пазар - EUR235/т FOB Руан. Това равнище на фобните котировки все още драстично превишава нивата от края на първата половина на юни 2010 г., когато мелничарска пшеница се предлагаше за износ по EUR140/т FOB Руан.

Въпреки силния натиск отвъд Океана пазарът на фуражното зърно в Западна Европа остана относително стабилен. Царевицата завърши седмичния период с отрицателното отклонение от 8 евро на равнище EUR240/т (EUR150/т - 16.06.10 г.).

На 16.06.11 г. цените на основните зърна на борсата в Будапеща бяха както следва: хлебна пшеница, м.VІІІ - $293/т ($315/т -9.06.11 г.); фуражна пшеница, м.VІІІ - $259/т ($276/т); царевица, м.VІІ - $325/т ($341/т) и фуражен ечемик, м.VІІІ - $254/т ($271/т).

Анализаторите коментират, че рязко понижение на цените на основните зърна на европейския пазар през близките седмици едва ли може да се очаква и по-скоро може да се говори за стабилизиране на пазара през близките дни. Египетската държавна компания GASC не допусна руска пшеница за участие в проведения наскоро международен търг поради "високите рискове, свързани с доставката на зърно от Русия".

Този факт окуражава европейските търговци, още повече че напоследък в Русия усилено се говори за въвеждане на експортни мита при износа на зърнени храни след края на експортното ембарго. Според търговски източници, като най-вероятен в Кремъл се разглежда вариантът с „плаващи експортни мита", който предполага задействане на митническата тарифа при значимо покачване на цените на зърното на международния пазар.