Снощи лидерът на мнозинството (на Демократите) в Сената на САЩ - Хари Рийд заяви, че е разочарован от "слабия прогрес" в преговорите за избягване на т.н. Fiscal Cliff (автоматичното повишение на данъците и орязване на разходите от 1-ви януари за над 600 млрд.$). Той посочи, че сега е времето за реални действия.

Сенатор Хари Рийд заяви, че конгресмените Демократи ще настояват за всякакво споразумение, за да се избегне Fiscal Cliff включващо клауза, която повишава законовия таван на дълга на САЩ. Докато финансовото министерство на САЩ за сега не е предложило конкретна дата, когато ще бъде достигнат повишения през лятото на 2011г. дългов таван до 16.39 трлн.$, Двупартийната бюджетна комисия заяви вчера, че законовия "дългов таван" ще бъде достигнат през последната седмица на декември месец и че американското финансово министерство, използвайки извънредни мерки ("счетоводни хватки") може да задържи американския дълг под този таван до към края на февруари 2013г.

Относно преговорите за избягване на т.н. Fiscal Cliff, сенатор Рийд каза, че има "малък напредък" за излизане от задънената улица. Той обвини Републиканците ангажирани с "позитивните на пръв поглед преговори", в които те говорят, че а открити за мерки за нови приходи в бюджета на страната, но в същото време отхвърлят всички конкретни предложени опции за това.

Хари Рийд все пак се опита да запази оптимистичен тон заявявайки, че "е изключително обнадежден", че може да бъде постигната сделка за избягване на т.н. Fiscal Cliff. Според него, програмите за Социалното осигуряване не трябва да бъдат част от преговорите, но той все пак не изключва някои реформи и в тази област.

Шефът на малцинството (на Републиканците) в Сената - Мич МакКонъл пък препоръча президента на САЩ Обама да "влезе в кооперативен режим" и да започне интензивни преговори относно избягването на Fiscal Cliff от 1-ви януари 2013г. "Ние трябва да седнем и да работим по този въпрос. Ние искаме резултати", посочи той.

Бел.р. Като цяло основните проблеми при преговорите за избягване на т.н. Fiscal Cliff в САЩ от началото на следващата година са позиците на Демократи и Републиканци относно данъчната политика. С оглед, че от 1-ви януари 2013г. трябва да има автоматично повишение на личните данъци (тъй като тогава изтичат закона за "данъчната ваканция и по-ниски данъци" от ерата на президента  Буш-младши), Демократите продължава да настояват данъците за средната класа в САЩ да останат на текущите по-ниски нива (т.е. удължаване във времето на действието на данъчния закона на Буш), но в същото време да има повишение на данъците на богатите американци с доходи над 250 хил.$ на година. Републиканците пък продължава да настрояват, че и данъците на богатите американци трябва да не бъдат вдигани, тъй като според тях, това ще доведе до намаляване на инвестиции в икономиката на САЩ и до негативно влияние върху разкриването на нови работни места. Другата основна спорна точка между двамата партийни лагера е тази по програмите на Обама за Здравеопазването и в социалната сфера, като Републиканците настояват именно там да има известни икономки с цел свиване на големия бюджетен дефицит и намаляване на огромния държавен дълг на САЩ.

Изказването снощи на Сенатор Хари Рийд (че е разочарован от слабия прогрес в преговорите) отново доведе до спад в риск-апетита на финансовите пазари и до известен спад на акциите на Wall Street, до спад на Азиатските борси днес и до негативен старт на европейските фондови пазари. Изглежда инвеститорите отново насочват своето внимание към рисковете около т.н. Fiscal Cliff в САЩ, след като решенията на Еврогрупата за Гърция (които бяха основен акцент в последните дни) преместиха акцента на финансовите пазари, тъй като тези решения поне в краткосрочен план премахват риска от непосредствен фалит на Атина и евентуалното й излизане от Еврозоната.