Министър Нона Караджова утвърди Националния стратегически план за поетапно намаляване количествата на биоразградимите отпадъци, предназначени за депониране. Документът вече е в сила, съобщават от ведомството.

Разработването на такъв стратегически план е задължение на всяка страна - членка на ЕС. Целта е  да се осигури поетапно намаляване на количеството на биоразградимите битови отпадъци, подлежащи на депониране за периода до 2020 г.

При определяне на сроковете за изпълнението на тази цел, за база е взето количеството депонирани биоразградими отпадъци през 1995 г. Планът предвижда намаляване на тези количества в три последователни етапа, определени от директивата:

  • до края на 2010 г. да се депонират до 75% от общото количество биоразградими битови отпадъци, образувани през 1995 г.;
  • до 2013 г. - до 50% от тези, образувани през 1995 г.;
  • до 2020 г. - до 35% от тези, образувани през 1995 г.

Националният план предвижда разделното събиране на подходящите за компостиране биоразградими битови отпадъци да се осъществява от общините..

Компостирането е основният метод, който е избран за управление на биоразградимите битови отпадъци в България. Предвидено е във всички общини на територията на страната да бъдат изградени открити площадки за компостиране на отпадъци от обществени паркове и градини.

Предвидено е също и на тези регионални депа да се депонират годишно над 20 хиляди тона биоразградими отпадъци.

Общият размер на средствата, необходими за изграждане на инфраструктурата и постигане на заложените цели, е около 300 милиона лева.
Източници на финансиране са Оперативна програма "Околна среда", Държавният бюджет; общински бюджети, публично-частно партньорство и др.