Бивпият премиер Симеон Сакскобургготски заяви, че когато е разбрал за подписката за връщането му в политиката, първо се е ядосал, а после се смял.
Нека не се търсят феноменални тълкувания на подписката, подета от над 100 бивши депутати от НДСВ и общественици, призовава последният цар на България в интервю за сайта Novinite.

Той разбрал за нея от сайт, който написал "Симеон се навърта около парламента с група поддръжници". Истината била друга - връщал се от обяд с председателя на БАН академик Стефан Воденичаров и с двама шведи. Единият станал почетен член на БАН, колата била паркирана наблизо и те се спрели и разговаряли пред сградата.

"Как е възможно с целия си акъл такива неща да пускат? Той го вижда, че е председател на БАН, пред сградата на БАН, оттам вече аз да се навъртам пред парламента, като че ли това ми трябва. Първо се ядосах, после ме прихвана смях", заявава Сакскобургготски.

Помолен да оцени все пак подписката, той подчертава, че не бива да се правят произволни интерпретации и внушения. Бил трогнат колко много хора са се обадили и са изявили желание да се включат, но:

"Може би защото знаят колко аз съм затворен човек и не държа въобще да се говори за мен, затова са предпочели да се договорят по тази инициатива. Лансират идеи да видят кой ще откликне".

Той подчертава, че мнението му не е било търсено, "което беше странно".

На въпрос дали все пак тази инициатива може да се превърне в политически проект, или самият той да бъде посланик на добра воля на България, бившият лидер на НДСВ отговаря:

"Цял живот съм бил това. Така се оказа и като бях премиер - има много отворени врати пред мен. Но ако човек няма, как да кажа, съгласието... Чисто и просто аз не мога да тръгна сега да пледирам за България, защото нито някой ме е помолил да го правя, нито е говорено за какво точно. А възможностите ги имам".

По думите му тълкуванията, които са последвали, били в една посока - че се замисля се нещо. Според него веднага се търси конфликт - кой е против, кой е за.

След години извън политиката той коментира и знаменитата си фраза, че ще оправи България за 800 дни:

"Там пък дори получих обяснение от не знам какъв си ясновидец. Той беше открил, не знам по какъв начин, връзка с датата на смъртта на баща ми. Но му казах, че не е възможно да се подхожда с такава фантазия. А то си беше планиране по един учебник по икономика, като за една компания".

Той изтъква, че това е можело да стане, ако всички са се били запретнали, както той очаквал. И допълва, че за около 1000 дни от неговото управление тогава успели да постигнат 60 или 80 на сто от това, което си поставили като цел. Но ирониите през цялото време превърнали всичко в трагикомедия.

Запитан дали е разочарован, Сакскобургготски отговаря:

"Не, само се чудя на подобни явления. Завчера имаше една статия - „Нямаше да ни е потребен Царя, ако си бяхме сменили чипа тогава". Ама ей го на - тогава толкова се смееха на този чип, ама нещо имаше в това, което се опитах да кажа. Макар да го извъртяха до „такъв комарджия, че дори говори за чипове в сериозната си работа," което също е част от тази митология".