В интервю за немската преса (в-к Die Welt), шефът на Бундесбанк (немската централна банка) - Вейдман каза, че новото споразумение на Еврогрупата за Гърция няма да включва каквито и да е директни парични трансфери от Бундесбанк за Атина. "Използването на печалбата на Бундесбанк, както и на другите държавни приходи се решава от Бундестаг (немския парламент)", посочи Вейдман, който е и виден член на ЕЦБ.

Всяко едно решение относно очакваните печалби от гръцките суверенни дългови книжа намиращи се във финансовия баланс на Бундесбанк е политически въпрос, посочи той и добави, че остава неясно дали Немската централна банка в действително ще има печалба от притежаваните от нея гръцки държавни облигации.

"Решение за трансфериране на печалбата от Немската държава ще бъде направено във всеки случай през февруари следващата година. Също така трябва да бъдат осчетоводени и измерените провизии за рисковите активи във финансовия баланс", заяви Вейдман.

"С приходите от активите в гръцки държавни книжа се процедира както с другите приходите от печалбата на Бундесбанк, както и със счетоводните загуби", посочи шефът на Немската централна банка.

Това изказване на Вейдман е факт, след като Еврогрупата договори серия от допълнителни мерки целящи намаляване на огромното дългово бреме на Гърция до 2020г. в размер на общо 40 млрд.евро, като една от тези мерки беше предоставянето на печалбата от гръцките суверенни облигации притежавани от официалните финансови институции в Еврозоната (най-вече в ЕЦБ и националните централни банки) на Гърция. Това преотстъпване на потенциалната печалба от гръцките дългови книжа (които бяха закупени най-вече по старта SMP програма на ЕЦБ за покупки на проблемни суверенни дългови книжа на вторичния европейски дългов пазар) се оценява според Еврогрупата на около 10 млрд.евро допълнителна помощ за намаляване на дълговото бреме на Атина.