Най-корумпираната и опасна държава в ЕС е България, пише „Ню Йорк Таймс". В тази страна нападенията над политици са постоянни. „ В другите страни има мафия. Но в нашия случай мафията е страната, цитира вестникът един от българските парламентаристи Атанас Атанасов.

В хода на присъединяването към НАТО и ЕС, САЩ са вложили 90 милиона долара в развитие на образованието, науката и безопасността на България. ЕС е инвестирал около 15 милиарда долара, за да подобри стандарта на живот в страната, пише изданието. Всички тези пари са били разпределени между корумпирани чиновници и близки до тях предприемачи, допълва вестникът.

Политиците в България си играят със смъртта. В България животът на политиците може да се определи като евтина стока - пише NYT. 

Въпреки приложените мерки, България си остава най-корумпираната страна сред 27-те членки на съюза. Нарастват опасенията, че криминалната активност в България ще вземе контрол в останалите нации, които искат да се присъединят в съюза.

България, член на ЕС, направи малко „да опитоми" криминалната мрежа в страната. Тази прослойка бързо забогатя - за разлика от бедните маси. За да подобри живота на 7,5 милиона българи, ЕС обеща 11 милиарда евро или 15 милиарда долара като помощ.

Съмнителни групи от мъже в черно - „мутри", контролират строителните проекти в градските големи центрове, пишат в статията си авторите Долийн Карвайал и Стефън Кастъл. Този бизнес се движи от намаляващия черен пазар на контрабандни цигари и алкохол, като парите вече се влагат в недвижими имоти.

Всичко това поставя отпечатък върху атмосферата на столицата София. Мъже с ниски чела с мускулеста външност в неоново осветени нощни клубове като City and Lipstick, те наблюдават зорко през стъклата на мерцедеси и аудита.

Разследванието на ЕС за нередности се фокусира върху групата Николов-Стойков, върху фирми, занимаващи се с месопроизводство, метали и хотели на Черноморието. Бизнесменът Стойков, който беше разследван, заяви, че обвиненията петнят неговото име. То призна, че е дал 25 хиляди лева или 17 хиляди долара за предизборната кампания на президента Първанов, но дарението било съобразено с изискванията на закона.

Партньорът на Стойков Марио Николов, който трябва да бъде изправен пред съда, е дал 137 хиляди долара  на социалистическата партия по време на нейните кампании според изнесен в общественото пространство документ, пише „Ню Йорк Таймс". Николов отказа да коментира документа. Министър-председателят Станишев също не отговори на обвиненията. Бившият журналист, учил в London School of Economics, Станишев беше наречен "Mr. Clean" от президента Буш за усилията му да се бори с престъпността. Когато европейските държави започнаха да се оплакват от злоупотреби с евросредствата, Станишев заяви, че това не е защитен чадър над богати бизнесмени или организираната престъпност.

В петминутно видео се показва как Сергей Станишев поздравя Марио николов за новата му месопреработвателна фабрика. Дипломат, който участва в деликатни преговори, заяви, че документите за дарението на БСП, са автентични.  Документът е бил изпратен до Румен Петков, който ръководеше предизборната кампания на БСП през 2005 година и по-късно стана вътрешен министър. Той се отказа от поста  заради връзки с криминални фигури.

Ню Йорк Таймс посочва още за разрастващата си сива икономика. В статията се споменава и за убийството на бизнесмена Георги Илиев.