Парното и природният газ ще поскъпнат от 1 април, информира БНР. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще се опита увеличението на цените да става плавно, заяви председателят на регулатора Ангел Семерджиев.

За да бъде определено точното увеличение се изчаква искането на "Булгаргаз" за промяна на цената. Регулаторът също обмисля и въвеждането на цена мощност на тока, по - известна като "такса електромер".

Тя ще засегне най- вече необитаваните къщи и вилите, където годишното потребление е много малко но електроразпределителните дружества правят разходи за поддържането им.

Припомняме, в края на миналата седмица по повод предложените увеличения на тока от 1 юли, която предлагат EVN, E.ON и CEZ, Семерджиев обясни, че това са предварителни цифри и не пожела да се ангажира с прогноза дали те ще се случат.

В близките 3-4 години електроразпределителните дружества (ЕРП) няма да достигнат европейските стандарти за непланирани спирания на тока, прогнозира още Семерджиев.

Той допълни, че инвестициите, които ЕРП-тата правят, все още не са достатъчни за подобряването на състоянието на мрежата.

В края на миналата седмица Семерджиев заяви, че исканото увеличение на цената на природния газ от „Булгаргаз" е около 17%. Той се надява това предложение да бъде коригирано надолу, а на трите електрозапределителни дружества - от 2% до 10%.