„Трябва да се сложи край на политиката, при която бюджетът на образованието се формира на остатъчния принцип", каза президентът Георги Първанов в старата столица, където откри учебната година във Великотърновският университет, съобщава Дарик.

По думите на държавния глава „се дава на всички други и каквото остане, отива за образование и здравеопазване".

„Трябва да изградим общество на знанието, което да изтегли напред българската икономика и държава. Затова е необходимо образованието и културата да бъдат приоритет при формирането на бюджета", каза още президентът.

„Тук е големият ми спор с представителите на другите власти, в това число като става дума за излишък, виждаме, че когато е за здравеопазване и образование, те са отново на опашката. Ако гледаме на образованието като не действителен приоритет, трябва да започнем с него", коментира българският държавен глава.

Георги Първанов обеща на първокурсниците от випуск „Независимост" във Великотърновския университет, че ще отстоява приоритетите на образованието при формирането на Бюджет 2009.

Президентът подчерта, че образованието и културата са сред най-продаваемите навън български продукти и са в основата на съхраняването на националната ни идентичност.