Г-н Димитров, нека поговорим за АЕЦ „Белене" в цифри. Колко ще струва централата, за колко години ще се изплати инвестицията, колко ще струва на българската държава, колко ще струва токът? Това са все неща, които интересуват хората.

Въпросът за цената не може да бъде абстрактен. Може да се говори за цена например към настоящия момент, тъй като в зависимост от инфлацията цената се индексира и цената след 5 години ще бъде различна от тази, която е в момента. Но към момента можем да изчислим.
Знаете, че договорът е за около 4 милиарда евро. Три четвърти от тези разходи се правят в България и Русия и има договорки индексирането да става по инфлацията в България. За този период до сега инфлацията е 34%. 25 на сто от тези разходи ще се правят в Западна Европа, в Германия и Франция и там инфлацията за този период е 13%. Като умножим три четвърти от тези 4 милиарда или 34% и една четвърт на 13% и съберем сумите се получава, че към днешна дата цената на АЕЦ „Белене" е 5.13 млрд. евро.
При това тази цена е надвишена по една проста причина - има авансови плащания по проекта, за поръчката на оборудване с дълъг срок на изготвяне, които не подлежат на индексиране. Но ако забравим това нещо, максималната цена в момента е 5.13 млрд. евро.

Но ако някой управник се тутка и протака проекта още 5 или 10 години, то цената ще расте със съответната инфлация. Понеже няма прогностик, който да каже точно колко ще бъде цената, никой не би могъл да каже например през 2019 точно каква ще бъде цената на проекта.

Но ръста на цената е заради протакането, това е заради некадърност, а то не е награда за руснаците. Та от тази гледна точка, това правителство, което 4 години протака проекта, носи отговорност за оскъпяването му на над 4 милиарда евро.

Премиерът Борисов посочи една друга сума - 22 милиарда лева. Наскоро енергийният министър Делян Добрев посочи по-висока цена - 30 милиарда лева. Според вас защо така набъбва цената на АЕЦ „Белене"?

Набъбва само с една цел - да се утаи в съзнанието на българина в навечерието на референдума, да му остане горчивина и да си каже „как аз ще гласувам за този проект, той ще ми струва прекалено скъпо".

И тук аз се спирам на една огромна манипулация - прави се внушение, че ако не се направи Белене, примерно българинът вместо да плати 22 милиарда, ще си ги спести. А сега вече Делян Добрев отива към 30 милиарда. Вижте как това звучи на българина - „Ако го няма Белене, в джоба ми ще останат тези пари".

Аз задавам въпроса - от 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй" годишните приходи са между 800 милиона и 1 милиард лева. Дайте да ги смятаме за по-просто, че са един милиард лева. След 10 години това са 10 милиарда, за 15 години, колкото е горе-долу срокът за откупуване на Белене, са 15 милиарда лева. Има ли някой идиот, който в момента да се изпъчи и да каже „ако ние затворим 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй" българите ще спестят 15 милиарда лева"?

Нали разбирате, че ако токът си го купим вместо от Козлодуй от така наречените американски централи, той ще бъде 45 милиарда лева, тоест той ще бъде 3 пъти по-скъп от тази сума от 15 милиарда лева.

Ако го купим от фотоволтаици, той ще бъде 10 пъти по-скъп - тоест българинът вместо да плати 15 милиарда, ще трябва да плати 150 милиарда лева.

Ако го има Белене, ще купиш ток примерно 3 пъти по-евтино, отколкото от въглищните централи и тогава ще икономисаш. Няма да икономисаш тези разходи за Белене, но ще икономисаш от ток, това са реални милиарди, които ще останат в джоба на българина.

Министър Добрев каза също така, че за да бъде рентабилна АЕЦ „Белене" трябва да продава ток на 150 лева за мегават час. Така ли е според вас?

Според любимата на управляващите банка HSBC, те го докарват до цена по-ниска от тази на Козлодуй - до 4,2 стотинки на киловат/час. Разбира се това очевидно е цената без добавката за изплащане на инвестицията.
Виждате, че цената е съпоставима с цената на тока от АЕЦ „Козлодуй". Дори да приемем, че 15 или 12 години, докато се изплати инвестицията, цената ще е по-висока, след това нали поне 40 години Белене ще работи на себестойност така, както работи и Козлодуй - тоест ще си плаща за ядреното гориво и експлоатационните разходи, няма да има други харчове.
Това ще бъде най-евтината енергия. И тук са озъбените въглищарски лобита и естествено има и външни политически лобита, които не искат България да остане в ядрения клуб.

Втрещихте вашите опоненти с коментара ви, че АЕЦ „Белене" ще съществува поне 100 години.

Вие виждате, че удължаването на живота на ядрените централи от първо и второ поколение е поне с 20-30 години. Тази централа е 3+ поколение. Ако животът й се удължи поне с 40 години, което сега не можем да твърдим, тъй като тогава се правят експерименти на място, разбирате, че тя е проектирана за 60 години, ако се удължи с още 40 години, става 100 години да работи тази централа.

Освен това тя ще работи с ядрено гориво, което е признато за независим източник на енергия, тоест вместо да внасяме нефт, мазут, вместо да внасяме газ и въглища, ние ще произвеждаме сами. Все едно, че си енергийна държава и имаш нещо под земята, това е огромен плюс за България и българите.

Задача на всеки политик е да осигури на нацията си енергия и при това енергия на достъпни цени, а не само за най-богатите слоеве от населението. Белене означава енергия за всички българи за един век, за децата ни, за техните деца и внуци. Това е до началото на 22 век.

Факт е, че България няма пари. Не са ли верни в известна степен основанията на управляващите, че ако вземем скъп заем, това ще фалира страната, както се случи с Гърция и няма ли АЕЦ „Белене" да се превърне в скъпа играчка за бедна България?

Това е поредната манипулация. Защо можем да направим Южен поток със заемни средства и той да се изплаща от приходи, а АЕЦ „Белене" не? Защо Турция ще прави руската си ядрена централа с 4 реактора с руски пари и тя ще се откупува с приходите от електроенергията, а България не може? Каква е разликата?

Това са поредните лъжи, които се натрупват, че едва ли не трябва да вземем пари от бюджета и с тях да платим Белене или държавата България да вземе кредити. Ама няма такива работи. Проектната компания „Белене" трябва да вземе кредит. Тук е голяма разлика. Кредитът може да се вземе с държавни гаранции и тогава лихвата може да бъде много ниска под 1% или да се вземе без държавни гаранции и тогава лихвата ще бъде над 4%.

Като отказаха Дянков и Бойко Борисов държавни гаранции, отидоха към варианта скъпи пари. Но по-трагично е друго, че НЕК не може да вземе кредити без държавни гаранции. НЕК в момента е с над 1.2- 1.3 милиарда лева задължения. Никой няма да й даде вече кредити. Така че без държавни гаранции, НЕК я няма в проекта, няма я и България в проекта.
Отива се към един частен проект, който ще продава енергията от Белене на пазарни цени. Тогава цената няма да е като от Козлодуй - за хората. Тя ще е пазарна цена, този частен инвеститор ще се окаже огромен монополист и сигурно ще иска големи цени.

Това е и нашето искане - да има мажоритарен дял на Република България, за да може чрез този мажоритарен дял да оказваме влияние през регулатора върху цената. Иначе няма да има значение за българина от къде си купува тока дали от турска АЕЦ, или си купува от българска, тъй като това ще са пазарни цени.
Само ако е наша, ако е държавна, Бълагрия ще може да прави и социална политика през тази централа.

Какви са аргументите ви срещу тезите, че АЕЦ „Белене" ще ни направи по-зависими от Русия?

Простете, но хайде да сравним. Ако Газпром направи две големи газови централи в България горе долу със същата мощност и направим АЕЦ „Белене", кое ще бъде зависимост и кое ще бъде независимост? Ядреното гориво е около 17% от себестойността, само 17%, а газът е над 90%. Ще порасне неимоверно консумацията на газ от тези газови централи.

По-независими ли ще станем или точно обратното?
Неслучайно ЕС признава ядреното гориво за независим енергиен източник. Освен това има на международния пазар ядрено гориво, ако има някакви проблеми с Русия, могат да се търсят други източници. Добавям и това, че засега Русия е съгласна да приеме ядрените ни отпадъци, което също не е маловажно за един такъв проект и за чистотата на България. Без Белене скача нашата енергийна зависимост, с Белене тя намалява.

Според вас в последно време политиците не употребиха ли идеята за АЕЦ „Белене"?

Тя се употребява по най-грозния начин. Целта е да се формира отвращение в хората към този проект, че това е гьол, че това е далавера, че там е нещо мръсно, нещо неизгодно и няма да има резултати.

Само че чии интереси се обслужват? Ще ви го кажа по най-елементарният начин. Ако не направим АЕЦ „Белене", а отидем примерно към 7 блок на АЕЦ „Козлодуй" това ще е най-рано след 12-13 години. През този период Турция ще си развие ядрената програма, Румъния върви напред с ядрената си програма и след 10 години на нашия пазар най-вероятно ще продават други. Тогава няма да има нужда да правим 7 блок.
Обслужват се в момента чужди политико-икономически интереси - да спънат България. Успешно я спъва това правителство вече 4 година.

Въпросът е какво остава за България, какво ще изнасяме, за да си купуваме ток от Турция, например. Кой ще е нашият износ? Сега изнасяме електроенергия, а тогава ще внасяме електроенергия, но за да внесеш, трябва да си изнесъл.

Какво ще изнесе България?

Унищожаваме най-технологичния си отрасъл, най-конкурентоспособния, с гарантирани пазари. Твърди се, че след десетина-двайсет години ще има недостиг от 10 такива централи като АЕЦ „Белене", специалистите го твърдят. Или ние сме на този сегмент и си пазим дела и продаваме изгодно навън, или внасяме електроенергия.