Днес е последният ден, в който земеделските стопани могат да идентифицират ползваната от тях земеделска площ в Общинските служби "Земеделие и гори".

Идеята е с тази процедура да се съкрати и облекчи процеса на подаване на документи за получаване на европейските субсидии.

Предварителната регистрация е подготвителен етап за ускорено провеждане на регистрацията на земеделските стопани в Разплащателната агенция за получаване на субсидиите от Европейския съюз.

24 млн. 100 хил. дка са регистрираните земеделски площи от земеделски стопани в рамките на предварителната регистрация до  миналата седмица в страната, съобщават от Главна дирекция "Земеделие и гори" към МЗГ.

Процесът обхваща 28 области, 249 общини и 3380 землища.

Всеки земеделски производител, обработващ земята си, ще получи субсидия между 14-15 лева на декар. Доплащания ще се полагат за всички полски и зърнено-бобови култури, ориз, хмел, захарно цвекло и черупкови плодове.

Средствата за директни плащания за 2007 г. са 391 млн. лв., според договора за присъединяване на България към ЕС, които се разпределят върху 38 млн. декара.

Към тази сума страната ни има право 25% от средствата за развитие на селските райони да бъдат пренасочени към преките плащания. Сумата възлиза на 78,15 млн. лв., като към нея добавяме и задължителното съфинансиране, което идва по линия на националния бюджет и е на стойност 19,51 млн. лева.

Днес изтича и срокът за подаване на декларации по приложение 4 към чл. 11, ал. 1 и приложение 5 към чл. 11, ал. 3 от Закона за свръхзапасите от земеделски продукти и захарни продукти.

Декларациите се подават до министъра на земеделието и горите чрез Областните дирекции „Земеделие и гори" по постоянен адрес на физическото лице, съответно адрес на управление на едноличния търговец или юридическото лице.