"Промените за МВР отпадат", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Правителството оттегля предложените промени в Бюджет 2016, които засягат социалните придобивки на служителите на МВР. Това съобщи след неделно извънредно заседание на Съвета за социално партньорство министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Така предложените еднолично от финансовия министър Владислав Горанов съкращения отиват в кошчето, след като първо премиерът ги полуотмени.

Сега разговорът за промени в МВР ще се води от ресорния министър. Заявката за реформа само със съгласието на синдикатите обаче я обрича (поне във финансовата й част), тъй като е ясно, че никой от системата не иска да губи социалните си привилегии. От друга страна, министърът може сравнително бързо да разпише и получи одобрение за структурна промяна, която да отдели т.нар. чиновници от работещите на терен. Освен това кабинетът едва ли ще е най-смел след демонстрираната стачна готовност сред полицаите.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Догодина отпадат лимитите за болниците" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Една от най-критикуваните практики във финансирането на болниците от здравната каса - налагането на лимити, ще отпадне догодина. Това предвижда проектобюджетът на НЗОК за 2016 г. Ако разходите на касата тръгнат към дефицит обаче, отново ще се стигне до ограничения.

Законът предвижда "отпадането на забраната за договаряне на максимален брой извършвани дейности и ограничения в обема и разпределение на квоти за изпълнителите". От касата поясниха, че лимити няма да има - всяка болница ще отчита дейността, която е извършила, а касата ще й я плаща. Вероятно това ще е факт от 1 април, тъй като в закона пише, че правилата от тази година остават в сила до тази дата.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Емил Хърсев: Бюджетът губи между 4 и 5 млрд. лева от невнесени данъци" е заглавиe от в. "Труд"
- Г-н Хърсев, допусканията в бюджета за догодина са направени при прогноза за ръст на икономиката от 2,1%. Очакванията на ЕК са доста по-консервативни - за растеж от 1,5 на сто. Реалистична ли е според вас прогнозата на българското правителство?
- Има някои институции, които, когато прогнозират нещо, то обикновено не е вярно. От 1990 г. тече една линия на поведение на Запада към страните в преход, която тотално неглижира развитието в тези страни. Всяка западна държава се стреми да покаже как тя процъфтява. По този начин се увеличава капиталовата й стойност. Когато на едно предприятие му занижаваш стойностите, например то расте с 4%, а ти твърдиш, че расте с 2%, това означава, че го подценяваш и неговият капитал ерозира. Всички годишни отчети от 1990 г. до сега за ръста на БВП на България са занижени. Така е направена методиката на статистиката и след 5 години оттам се осъзнават, че ръстът преди 5 години не е бил 2, а 4%.
Прочети още от в. "Труд"

„Правителството оттегли промените, изкарали 5000 полицаи на улиците", четем на първа страница на в. „24 часа"
Почват нови преговори между кабинет и синдикати.
Кабинетът оттегля предложените промени в проектобюджета за догодина, които засягат служителите на МВР и заради които полицаите в цялата страна се вдигнаха на протести.
Това обяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова след извънредното заседание на Съвета за социално партньорство в неделя сутринта.
Предложенията за законодателни промени, засягащи социалния пакет на служителите в МВР, ще се осъществяват след обсъждане със синдикалните огранизации в МВР, което ще започне още в началото на тази седмица.
Прочети още от в. „24 часа"

"Пускаме дълг до 3,9 млрд. на международните пазари", четем във в. "Стандарт"
През 2016 г. България може отново да излезе на международните капиталови пазари и да пласира облигации в размер до 3,9 млрд. лв. Това е записано в проекта на бюджет за следващата година, който вече се обсъжда в парламента. Въпреки това страната ни ще остане сред отличниците в ЕС по най-малки задължения. Пласирането на книжа на международните пазари ще бъде част от тригодишната програма за емитиране на дълг в размер до 8 млрд. евро, за която България вече има сключен договор със Ситигруп Глобъл Маркетс Лимитид, Ейч Ес Би Си Банк Пи Ел Си, Сосиете Женерал и Уникредит Банк АГ. По тази програма през настоящата година България вече пласира три емисии облигации със срок от 7, 12 и 20 години в общ размер от 3,1 млрд. евро. С част от тези пари беше погасен мостовият заем заради фалита на КТБ в размер на 1,3 млрд. евро.

През 2016 г. максималният размер на новия дълг, който може да бъде поет от държавата, е 5,3 млрд. лв., пише в проекта на бюджет. Това означава, че ако на международните пазари се пуснат книжа в максималния размер от 3,9 млрд. лв., за вътрешния ще остане възможност да се пласират държавни ценни книжа до 1,4 млрд. лв.
Прочети още от в. "Стандарт"

"Купуваме зимнина във „Фейсбук"" четем на първа страница във в. "Монитор"
Стоката пристига с куриер, често производителите сами носят до врата
Търговията с фермерски храни се премества успешно в социалните мрежи, а „Фейсбук" е на път да се окаже най-големият магазин за български стоки. Само на един клик разстояние са десетки предложения за пресни плодове и зеленчуци, домашни консерви, може да се купи дори кашкавал, сирене и масло от различни производители. Продавачите са от всички краища на страната, като малцина от тях имат претенции да предлагат биохрани. Консервираните продукти са по проверени семейни рецепти, а разнообразието от „артикули" може да удари в земята и голямо преработвателно предприятие. Освен традиционната домашна лютеница, която върви средно по 5 лева за малко бурканче, от Фейсбук може да се купят печени чушки с мед, патладжани, различни консервирани салати и други домашни вкусотии, като цената започва от 6 лева.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„IT секторът има потенциал да задвижи българската икономика", пише в. "Капитал Daily"
Константин Конов е управляващ директор на "Luxoft България" от октомври 2014 г. Основаната в Русия и регистрирана в Швейцария компания навлезе в страната през пролетта на миналата година. Оттогава тя привлече сериозни софтуерни проекти и в момента за нея работят около 180 програмисти. Константин Конов има 15-годишен опит в изграждането на успешни бизнес модели в корпорации като Ситибанк и Hewlett-Packard (HP).
Какво постигна Luxoft за близо година и половина, откакто навлезе в България?
- Luxoft е в България от началото на 2014 г. и в общи линии смятам, че динамиката за компанията е добра за този период. Стартирахме с проекти във финансовия сектор, който е основен в дейността ни, след това от около шест месеца разработваме софтуер и за автомобилната индустрия. Добре се развиваме, в момента сме около 180 души, което е добре, но е под принципните наши цели.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Над 60% от шосетата са в дупки и кръпки", пише в. "Сега"
В момента 35% от републиканската и около 65% от общинската пътна мрежа са в окаяно състояние. Това показва анализът към Стратегията за пътна инфраструктура в периода 2016-2020 г., приета от правителството. Оценката се базира на измерване на вида повреди и на засегнатите участъци спрямо общата повърхност на съответния път.

Според анализа 33%, или една трета от автомагистралите и шосетата от първи, втори и трети клас, са в лошо състояние. "Лошо" означава, че повредите по настилката надхвърлят 30%. В средно състояние са 27%. Едва 40% от пътищата получават добра оценка, т.е. дупките и кърпежите засягат под 10% от асфалта.
Прочети още от в. "Сега"

"Край на добавка стаж към заплатата" пише в. „Труд"
Добавката за стаж към заплатите е анахронизъм в отношенията между служителите и работождателите и вече се води дебат за нейното пълно премахване, заяви в събота финансовият министър Владислав Горанов.
Автоматичното увеличаване на заплатите с определен процент за всяка година прослужено време беше премахнато за държавните служители още преди няколко години, припомни той пред радио „Дарик" вчера.
Прочети още от в. „Труд"

"Годишната винетка ще поскъпне до 100 лв.", четем във в. "Монитор"
Предвидено е поскъпване на годишната винетка, а цената й вероятно ще се вдигне до 100 лева. Това стана ясно от думите на министъра на финансите Владислав Горанов в „Седмицата" на Дарик радио. Той обясни, че има дебат за увеличение на цената на годишния стикер, който сега струва 67 лева. По повод появилата се информация по-рано тази седмица за скок до 145 лева, финансовият министър обясни, че вероятно пътната агенция и МРРБ ще предложат увеличение до 100 лева.
Цената на винетката на е увеличавана от 2008 година и със сигурност би било добре да се увеличи, каза министърът. „Съгласете се, че с 67 лева винетка да искате да имате магистрали, 30 000 км републиканска пътна мрежа и тя да се поддържа, това е нереално. При ниска данъчна тежест, трябва да свикнем, че ще има все повече плащания според потреблението", каза още Горанов.

„Дянков: Дупката в енергетиката ще избухне в лицето на правителството", пише в. „24 часа"
Интересен ще ни е погледът Ви г-н Дянков върху парите на държавата в момента - парите, които се разпределят, парите, които се вземат назаем и парите, които липсват. Да започваме- от малките или от големите суми?
Ами, да почнем първо от големите суми и ще стигнем до малките.
Добре, Бюджет 2016 изкара на улиците хиляди полицаи и служители на реда заради съкращаване на социални придобивки. Справедлив ли е техният гняв според Вас?
Не, не е справедлив техният гняв. Службите за сигурност и военните, и ДАНС, и МВР още от време на социализма са много привилегировани спрямо всички останали групи в обществото.
И не смятам, че е заслужено те да получават 20 заплати при ранно пенсиониране, а всички останали да получават или 3, или 6, ако работят в държавната администрация и по-малко ако работят в частни фирми.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"Данък "вредни храни" ще бръкне в джоба на хората", пише в. "Стандарт"
Заложеният ръст на приходите в бюджета за 2016 г. може да бъде преизпълнен. Селските казани крият огромен обем сива икономика, казва председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.
- Г-н Домусчиев, реалистичен ли е заложеният в проектозакона за бюджета за 2016 г. ръст на приходите с над 1,3 млрд. лв.?
- Мисля, че е повече от реалистичен. Знаете, че през последните няколко месеца проведохме една кампания "Бизнес на светло за по-добро бъдеще", в резултат на която установихме, че в страната съществуват огромни финансови резерви - от порядъка на милиарди. Така че ако се подобри събираемостта на данъците и акцизите, заложеният в бюджета за догодина ръст от 1,3 млрд. лв. спокойно може да бъде преизпълнен.
Прочети още от в. "Стандарт"