Шефът на Австрийската централна банка и член на ЕЦБ - Евалд Новотни заяви пред австрийското ради OE1, че решението постигнато от Еврогрупата да се постави Гърция на пътя на по-устойчив дълг не е било идеалното решение, но е било най-доброто от всички възможни алтернативи.

Според Новотни, предложените мерки за дългово облекчение дават на Гърция "шанса" да се върне по пътя на по-устойчив дълг през 2020г., както беше предварително планирано. И той отбеляза, че не е била обсъждана идеята за обезценка/haircut на гръцкия дълг притежаван от европейски официален сектор.

"Никой не може да каже точно, дали това решение ще успее да изпълни заложените цели през 2020г....но ние създадохме шанс за това", добави той.

Според Новотни, гръцкото правителство успешно прилага "огромни реформи", които са успели в намаляването на гръцкия бюджетен и дефицита по текущата сметка, но "за съжалени всички позитивни развития не са достатъчно в този момент". Той също така каза, че остават серия от стъпки, които Гърция все още може да предприеме, за да ускори процеса на фискална консолидация, включително в сферата на приватизацията, по-ефективно събиране на данъците и нова преоценка за разходите за отбрана.