Сравнителният индекс на токийската фондова борса отбеляза едномесечно дъно при затварянето си днес. Индексът Nikkei-225 загуби 0.48% в следствие на понижението на цените на суровините, което пък се отрази сериозно на стоманопроизводителите на островната държава.

Понижение регистрираха и от търговските фирми специализирани в търговията с природни ресурси и преработка на петрол. Основен губещ е компанията Mitsubishi Corp., докато Softbank Corp. успя да покачи акциите се, след добрите отзиви от Morgan Stanley.

Ако оставим Токио на страна, най-големи негативни последствия от спада на цената на суровините, понасят развиващите се пазари, които са износителки на суровини. Самото понижение стана възможно, балгодарение на подобрената геополитическа обстановка и условията за забавяне на световния икономически ръст през следващата година.

Nikkei-225 се понижи с 75.04 пункта до ниво 15,719.34, което е и най-ниското ниво 11 август до момента. На вчерашната първа за седмицата борсова сесия, индексът изгуби 1.78% от стойността си. Широкообхватният индекс TOPIX се понижи с 0.66% до нивото 1,585.98, което също е най-ниско от 11 август до момента.

Най-голямата търговска компания на Япония Mitsubishi Corp., загуби 3.7% от стойността на акциите си, като в момента те се разменят за 2,185 йени. Силният спад е негативна реакция от низходящото рали на суровините от последните 6 търговски сесии.

SUMCO Corp., който е втория по големина в света производител на силициеви компютърни компоненти, може да влезе в светлината на прожекторите в сряда. От там споделиха, че печалбата за първите 6 месеца, може да надмине 5 пъти очакваното от анализаторите. Фирмата повиши прогнозата си за ръст на печалбите до края на календарната 2006 г.