Докато светът трепери от възможността американската икономика да я сполети рецесия, инфлацията в глобален мащаб се покачва все по-бързо. При така стеклите се обстоятелства, изходът може да доведе до обезценяване на европейската валута и ръст на азиатските пари, коментира днес Ройтерс.  

Американският долар през това време, ще започне да се стабилизира след продължилата повече от две години слабост. През последния месец, американската валута отбеляза сериозно покачване спрямо единната валута, заради все по-мрачните прогнози за бъдещето на европейската икономика.

През миналата седмица, еврото се обезцени с 2% спрямо долара, което беше най-рязката му седмична корекция от юни 2006 г. насам. Пазарите започват да се настройват за първо лихвено съкращение от Европейската централна банка, която до сега поддържаше лихвата висока, за да се бори с инфлационните рискове. За съжаление, тази стратегия не дава търсения резултат и в момента Еврозоната се изправя пред вероятността за развиване на стагфлация (нисък икономически растеж последван от висока инфлация).

В Китай, където националната валута се контролира стриктно от държавата, възникват други по характер трудности. Китайската дилема е свързана с едновременно поддръжане на висок икономически растеж и ниска инфлация, като постепенно юанът бъде оставен да поскъпне. В момента, инфлацията в страната е с 11-годишен връх, което притеснява все повече икономическите анализатори от цял свят.

В момент, в който глобалният икономически растеж се забавя, а цените неумолимо се покачват, ръстът в цената на валутата ще повиши покупателната способност на населението. Според стандартното схващане, страните със слаби валути (долар и китайски юан), ще се справят по-лесно с разгръщащата се инфлация през 2008 г. тъй като има накъде да поскъпват, защитавайки населението.

Обратното ще се случи със скъпото евро, тъй като то не разполага с антиинфлационни лостове. Ако все пак, ЕЦБ реши да повиши лихвеното ниво, за да се справи с инфлацията, оскъпената валутата ще навреди на износа, а с него ще падне и ръста на БВП. Анализаторите твърдят, че при текущата ситуация, Азия е в най-добро положение. Азиатските валути са сравнително евтини, като могат да издържат на няколко лихвения покачвания за борба с инфлацията, което ще привлече и допълнителни инвестиции.

След години на силен икономически растеж, едва ли има място на земята, което да не изпитва негативите на по-високата цена на петрола, храните и различните услуги. Ценовият скок в Саудитска Арабия е с 16-годишен връх, в Швейцария е с 14-годишен, а в Сингапур не са виждали толкова висока инфлация от 25 години насам. Плашещият списък продължава още и още.

Австралийската централна банка даде сигнал в понеделник, че може да увеличи лихвеното ниво, за да се справи с все по-високата инфлация в страната. Австралийските банкери, се притесняват от ръста на цените повече отколкото от забавеното икономическо развитие.

„В минали години, когато световната инфлация нарастваше, централните банки винаги помагаха с увеличаване на лихвеното ниво, което обаче спъваше ръста на икономиката", коментира британски анализатор. „Този път обаче, сме изправени едновременно пред висока инфлация и икономическа криза, като дилемата пред банките е огромна", продължава той.

Една от основните задачи на Федералния резерв е да предотвратява инфлационните очаквания, тъй като те могат да способстват за реално увеличаване на ценовия натиск. Това обаче е трудна задача, особено след като в момента, Бернанке и компания се опитват да избегнат наближаващата рецесия. По тази причина, основният лихвен процент в САЩ, беше редуциран с 2.25 процентни пункта от септември 2007 г. до сега.  

По тази причина, инфлационните очаквания скочиха до най-високото си ниво от май 2004 г., усложнявайки работата на федералните банкери. Ниското лихвено ниво пък се отразява на цената на долара, който поевтиня до вечен рекорд спрямо еврото на $1.4975.

„Може би вече сме видели цялото низходящо движение на долара, като сега е ред на надценените валути да се понижат", коментира професор Ричърд Кларида от Колумбийския университет.

Повечето анализатори са на мнение, че Федералният Резерв е постъпил най-правилно с агресивната си политика по смъкване на лихвите. Сега те ще подкрепят икономическия растеж, а през остатъка от годината, ФЕД ще има единствено инфлацията за противник. Рисковете обаче остават. Американските икономисти очакват инфлацията извън храните и горивата да остане висока през цялата 2008 г., а ако ФЕД не успее да се справи с нея до края на годината, може да последва разпродажба на U.S. Treasury и нова слабост за долара.

„Не бих казал, че ФЕД си играе с огъня, но каквото и да предприемат банкерите в краткосрочен план, дано мислят и в перспектива", коментира щатски анализатор.

Дилемата пред ЕЦБ е различна, но в никакъв случай не по-лесна. Европейската икономика показва все по-слаби резултати, а анализаторите й предричат по-тежко развитие, ако а американската икономика изпадне в рецесия. С инфлация на 14-годишен връх обаче, възможностите пред Европейската централна банка стават все по-ограничени.

„В момента, в който европейците започнат да обръщат повече внимание на икономиката отколкото на инфлацията, еврото ще тръгне надолу, увеличавайки ценовия натиск", коментира професор Кларида. „Ако пък продължат да поддържат високо лихвеното си ниво, икономиката ще спре развитието си. Не бих желал да съм на мястото на Жан-Колд Трише в момента", завършва коментара си Кларида.