Най-голямото автомобилостроително предприятие на Индия Tata Motors е сключило договор с Chrysler, предвиждащ съвместна работа по създаване на електрически превозни средства. Ройтерс се позовава на неназовани източници от индустрията.

Сделката с американското поделение на компанията Global Electric Motorcars е за електрическа версия на пикапа Ace на Тата, който предстои да се продава в САЩ.

Задвижваното с акумулатор превозно средство е преминало изискваните тестове за безопасност и надеждност и прототипът е готов за производство. Ace ще се изнасят за САЩ напълно комплектувани. До края на годината Tata Motors ще изнесе близо 10,000 машини с перспективи за 50,000 бройки.

„Изследваме между впрочем възможността за превозно средство на платформата на Ace с електрически двигател, подходящо за САЩ, в съдействие с компания от САЩ", казал е говорител на Tata Motors told Reuters. „Но на този етап ще е прибързано да даваме повече детайли".

Миналата година Tata Motors пуснаха пътнически вариант на техния бестселър Ace. Сега индийската компания работи с чужди партньори върху технологии за биодизел и електрическо задвижване, а по въпроса за хибридни двигатели и горивни клетки е на етап преговори.

Наскоро Tata Motors представи и модела си Nano, изключително евтина кола на цена само $2,500. Тата са основен кандидат за покупка на престижните марки Jaguar и Land Rover от Ford Motor.

В САЩ производителите на автомобили ще трябва да отговарят на по-високи стандарти за емисии от началото на 2012 г.

Миналата седмица на автомобилното изложение в Детройт, Chrysler представиха три автомобила със „зелена" концепция, единият е електромобил.