Българското поделение на стъкларския гигант „Шишеджам" вложи общо 5 млн. евро в собствена компания за транспорт и логистика - „Тракия Глас Ложистикс" ЕАД, съобщиха от пресцентъра на компанията.

Новото поделение на стъкларския комплекс в Търговище е създадено, за да обслужва разрастващата се дистрибуционна мрежа на дружеството в страната и чужбина. По този начин „Тракия Глас България" ЕАД осигурява пълен цикъл на производство и обслужване до доставката на готовия продукт.

Компанията вече разполага с 30 специално оборудвани камиона, произведени по поръчка. Те ще осигурят логистиката на продукцията на завода за плоско стъкло в комплекса в Търговище.
Съоръженията със специални размери и дизайн са проектирани за транспортирането на стъклените плоскости с най-големия стандартен размер от типа „Джъмбо". 

В „Тракия Глас Ложистикс" ЕАД ще бъдат разкрити общо 40 работни места.

Първата тестова доставка стъклени плоскости с общо тегло от над 250 тона отпътува днес от базата на „Тракия Глас България" ЕАД.

Тринадесет брандирани „Джъмбо" камиона ще транспортират стъклената продукция до клиенти и дистрибутори в Турция.

От началото на октомври 2006 г. „Тракия Глас Ложистикс" започва планирани редовни доставки на плоско стъкло „Джъмбо" в България, както и за Германия, Италия, Австрия, Румъния, Гърция и др.

„Тракия Глас България ЕАД" предвижда продажбите на този вид плоско стъкло за 2007 г. да достигнат обща стойност от 8 млн. евро, съобщиха от компанията.

Припомяне, че заводът за плоско стъкло в комплекса на „Тракия Глас България" в Търговище беше пуснат в експлоатация през февруари 2006 г. Той е най-голямата и модерна производствена мощност за този тип стъкло на Балканския полуостров и един от най-мащабните в Европа, като в изграждането му са вложени общо 120 млн. щ. д. 

Изграждането на стъкларския комплекс на "Шишеджам" в Търговище започна на 7 юли 2004 г. „Тракия Глас България" е най-големият инвестиционен проект "на зелено" в България като след окончателното му изграждане в него ще бъдат вложени общо 220 млн. щ. д. и ще бъдат разкрити 1065 работни места.

Инвестицията обхваща изграждането и експлоатирането на три завода за производство на четири групи стъкларска продукция: домакинско, плоско и преработено стъкло, както и огледала.

Първият завод за домакински стъклени изделия започна производство през юли 2005 г., само година след старта на проекта. Продукцията на този завод вече пътува до над 20 страни в света. Със стартирането на завода за плоско стъкло през февруари 2006 г., „Шишеджам" реализира първите два етапа от изграждането на комплекса или 89% от общите инвестиции на компанията в България.

Третият завод, който ще преработва плоското стъкло произведено в комплекса, както и производствената линия за огледала ще бъдат пуснати в експлоатация до края на 2006 г.