Управителят на Централната банка на Република Хърватска Зелко Рохатински заяви през юни, че не очаква по-значими промени във валутния курс преди встъпването на страната му в ЕС.

Обаче това изказване, според анализаторите от Business Monitor, е по-скоро опит с думи да се омаловажат тенденциите, които дърпат нагоре националната валута куна. От януари досега, хърватската валута е поскъпнала спрямо евро с 1%.

Прогнозата на анализаторите е, че благодарение на стабилния икономически ръст (за първото тримесечие на 2007 ръстът е направо „звезден" - 7%), очакваното присъединяване към ЕС през 2010 - 2011 година и ръста на чуждите инвестиции, в средносрочен период обменният курс ще бъде HRK7.00000/EUR.

Изказването на Рохатински е направено по време на икономическия форум на 19 юни в Загреб. То явно показва позицията на Хърватската национална банка по отношение националната монетарна политика. Куна е стегнато управлявана валута, изложена на внезапни низходящи движения - както се случи на 4ти и 26ти юни.

През 2006 година банката се намесваше на форекс пазара 13 пъти, главно за да обуздае възходящите движения на куна спрямо валутата на главния търговски партньор на страната, Европейския съюз.

Има няколко причини защо стабилността на обменния курс е толкова важен за Хърватска. Първо, с толкова малка (населението на страната е 4,5 млн. души) и отворена икономика, резките движения на куна ще доведат до сериозни сътресения в търговията, текущата сметка и икономическия ръст.

После, някои от експортните сектори на Хърватска (включително и някои държавни предприятия като корабостроенето, в което са заети 7,000 души, както и чувствителни към цените индустрии като текстилната) ще страдат от сериозно поскъпване на валутата.

Големият в момента търговски дефицит (минус 11.31 млрд. евро прогноза за 2007) също е свързан с по-широките международни дисбаланси на страната, включително прогноза за дефицит по текущата сметка в размер 7% от БВП през 2007 година, а външният дълг се оформя около масивните 86% от БВП , което политиците не искат да влошат.

С над 90% дълг деноминиран в чужда валута дълг и с кредитна задлъжнялост на домакинствата, увеличаваща се с 22% за година, банката се опитва да предотврати резки поскъпвания на куна, следвани от корекции, които могат да наложат върху потребителите в Хърватска изплащането на последствията от нестабилността.

Обаче с поглед напред, анализаторите считат, че известно поскъпване на куна е неизбежно. Чуждестранните преки инвестиции в страната миналата година удариха рекорд от $3.5 млрд.

Очаква се инвестиционната среда да се подобри още повече, като в тази и следващата година 55% от регулациите касаещи бизнеса ще отпаднат или ще бъдат опростени. Така че на финалната права към присъединяването, интересът на инвеститорите ще расте.

Банката допусна 4% номинално поскъпване на куна спрямо евро за последните две години и очакванията от BMI са, че процесът ще продължи до HRK 7.00000/EUR.

По-уместният въпрос е дали банката ще позволи това да се случи още през следващата година, или чак към края на десетилетието.    

Бел.ред. Думата „куна" на хърватски означава бялка (дребен хищник). В търговията в Средните векове кожите от бялка са използвани като мярка за стойност. Думата „куна" няма връзка с „коруна" или „крона": етимологията на тези европейски парични единици идва от „корона".