Милиардерът и признат за инвестиционен гуру Уорън Бъфет обикновено споделя, че компанията му Berkshire Hathaway притежава повече налични пари от възможности за инвестиции. Вчера обаче той обяви, че ще направи толкова голяма покупка, че ще му се наложи да продаде част от притежаваните акции в други компании, за да освободи парични активи.

"Готови сме да купуваме акции от големи компании, както никога до сега", сподели 76-годишния Бъфет пред 27,000 акционера по време на годишната среща в Омаха, Небраска.

Бъфет е начело на Berkshire вече четири десетилетия, като продължава с невероятен хъс и инвеститорски усет да купува акции на "компании с потенциал", които все още не са се развили. В момента инвестиционната фирма на Бъфет е свръх могъщ холдинг оценяван на $168 млрд. инвестиращ в широка гама индустрии от застрахователен бизнес, през хранително-вкусовата промишленост до енергийни компании. Милиардерът притежава $46 млрд. за осъществяване на нови сделки на този етап.

Бъфет инвестира застрахователните премии от свързани компании като Geico Corp. до момента, в който не се наложи изплащането на застрахователни щети по договори с клиенти. Това му дава огромна сума свежи пари, които носят допълнителна печалба извън застрахователния бизнес.

Миналата година притежаваната от Berkshire MidAmerican Energy Holdings Co. закупи от Scottish Power енергийното дружество PacifiCorp за сумата от $5.1 млрд. Това беше най-голямата покупка на Бъфет от 1998 г. насам, когато той придоби презастрахователното дружество General Re Corp. за $17.6 млрд.

Berkshire успя да закупи и 80% от израелския производител на машини и инструменти Iscar Metalworking Cos. миналия юли за сумата от $4 млрд.