От Европейската комисия признаха, че "все още не разработено, как да става обратното изкупуване на гръцкия дълг" и от където ще дойде финансирането на тази договорена от Еврогрупата програма, която е ключова за намаляването на огромната гръцка дългова тежест и за по-нататъшното финансиране на Атина от Еврозоната и най-вече от МВФ.

"Детайлите все още остават да се отработят", заяви говорител на ЕК. "Това е въпрос за обсъждане с гръцките власти", посочи той.

По-рано днес Еврогрупата и МВФ постигнаха споразумение за отпускане на следващия транш от гръцката финансова помощ за общо близо 44 млрд.евро и серия от мерки за намаляване с около 40 млрд.евро на огромния гръцки дълг, за да може дългът да стигне до ниво от 124% от БВП през 2020г. Една от предложените мерки беше и програмата за т.н. "обратно изкупуване" на гръцкия дълги от страна на гръцките власти, но тя за сега остава в "пълна мъгла" както по отношение на това от където ще бъдат взети средства за нея, така и на каква цена ще се изкупуват гръцките дългови книжа търгувани на вторичния дългов пазар.

Немският фин.министър Шойбле даде да де разбере, че Еврогрупата снощи не е договорила допълнителни средства от EFSF фонда които да бъдат отпуснати на гръцките власти за това "обратното изкупуване" на гръцки дълг, като той намекна че средства ще се търсят чрез емитиране на краткосрочни гръцки дългови книжа и чат от средствата по вече договорените траншове от финансовата помощ.

Продължават спекулациите и очакванията, че за тази програма Гърция ще получи (но от къде?) около 10 млрд.евро с които ще предложи оферта за изкупуване на гръцки книжа на цена между 25 цента и 35 цента за всяко едно евро (днес гръцките книжа с падеж през 2023г. се търгуват на цена около 34.8% от номиналната стойност, т.е. по 34.8 цента за всяко едно евро).

Именно липсата на каквито и да е детайли от тази програма за "обратно изкупуване" на гръцкия дълг изглежда като основната "дупка" в предложения рано днес пакет от мерки за намаляване на огромния гръцки дълг до по-устойчивото ниво в 124% от БВП през 2020г.

След края на важната среща в Брюксел, шефът на МВФ - Лагард подчерта, че Борда на директорите на Фонда ще вземе решение да поднови своите траншове от финансовата помощ за Гърция, но само след като програмата за „обратно изкупуване" на гръцкия дълг бъде вече факт. От МВФ настояват "обратното изкупуване" на гръцкия дълг да стане факт в следващите няколко седмици до края на годината.....