Въвеждане на подневни санкции за липсваща "Гражданска отговорност" и следене с камери на пътя - тези мерки обмислят от Комисията за финансов надзор, за да се справят с все по-големия брой водачи, които отказват да си направят задължителната полица. Пред Дарик радио зам.-председателят на комисията Емил Атанасов съобщи, че в момента 24 % от колите на пътя се движат без задължителната застраховка.

Само от декември миналата година до средата на май на тази обхватът на "Гражданската отговорност" е намалял от 80 на сто на 76 на сто от автомобилите. Председателят на асоциацията на застрахователите Орлин Пенев каза: "Много сериозно намаление. Напълно съществува възможността да ни сложат граничен контрол. Ако ни сложат граничен контрол, това означава, че трябва да носим зелени карти".

Според Емил Атанасов, за да се справят с проблема, от финансовия надзор обмислят „подневни санкции, по-сериозно следене от страна на компетентните органи на водачите, които управляват автомобилите си без сключена застраховка, включване евентуално на камерите, които използват, за да могат да бъдат разпознавани, съответно санкционирани". Засега обаче не е ясно дали подневните санкции не противоречат на закона.

Според Орлин Пенев тази мярка, както и следенето с камери няма да доведат до нужните резултати: "На всички, които им липсват такива застраховки, трябва да бъдат сваляни номерата и след като отидат да си вземат номерата, да оставят валидна застраховка за една година". Пенев бе категоричен, че цената на задължителната полица ще се покачва бавно, но не се ангажира с конкретни цифри.