Започналото преди месец понижение в цените на суровото мляко по световните пазари продължава и през март.

Към 18 март суровината е поевтиняла с 5,2%, сочи световната статистика, обявена от Global Trade Dairy, цитирана от Farmer.bg.

В началото на март поевтиняването беше с около четири процента. На последната тръжна сесия, проведена на 18 март, допълнителният спад от пет процента вече води до сериозни притеснения за бранша, поясниха от съюза на говедовъдите.

В сравнение с март 2013 през тази година цените по тържищата са с четири процента по-ниски, а спрямо януари 2014 г. са с почти десет процента надолу.

Сравнено с юни 2013 година, това е най-сериозният спад на пазара на млечните продукти, обобщават експерти.

Миналата година в средата на март суровината поскъпваше с двуцифрени стойности, като в средата на април цените достигнаха най-високите си нива.
Намаление се отчита и в търговията с млечни продукти като търговски обем. През март спрямо предходния месец този спад е с около пет процента. Независимо от това този обем е повече от два пъти по-висок от март 2013 г.
Спадът в цените при настоящия кръг от търговски преговори, особено при пълномасленото мляко на прах и сиренето, се отрази върху световния ценови индекс, който тръгна надолу.

При пълномасленото мляко на прах имаме ценово понижение от около 5.8%. За обезмасленото мляко на прах спадът през този търг е 1.6%, но пък в сравнение с миналата година цените остават с 13% по-високи .

Много силно поевтиняване има при безводната млечна мазнина - с 10,7% . С 4,4% е поевтиняло и маслото. Сиренето (чедър) също се търгува при значителна отстъпка от 4,1%.

В същото време цените на сиренето остават високи и са с осем процента по-високи в сравнение с миналата година.
Информацията от пазара в Нова Зеландия през февруари сочи друга тенденция - на рекордно високи цени на млякото , което е приблизително пет процента по-високо в сравнение с миналата година.

С около единадесет процента по-висок е и износът на новозеландските фирми спрямо март 2013 г.

Нова Зеландия е най-големият световен износител на млечни продукти. В момента тя е на върха, но според експерти в близките месеци се очаква спад в ръста на производството.

От Австралия, която също играе водеща роля на този пазар, през месец януари обявиха за връх в количествата млечни доставки, което е с около три процента повече от предходната година.