Цените на златото може да скочат до края на 2025 г., ако инфлацията се завърне, според пазарния анализатор и президент на Yardeni Research Ед Ярдени.

Той прогнозира, че цените на златото може да се повишат до 3 500 долара до края на следващата година, което предполага до 49% ръст за благородния метал, спрямо цената в понеделник около 2 347 долара. Това може да се случи, защото инфлацията вероятно ще повтори пътя, който измина през 70-те години на миналия век, когато цените започнаха да се развиват спираловидно и златото поскъпна от 35 долара за унция до от 665 долара за унция.

"Друга спирала на цените на заплатите, дължаща се на нарастващите цени на петрола, би напомняла много на Голямата инфлация от 1970 г., когато цената на златото скочи. При този сценарий 3000-3500 долара за унция ще бъде реалистична цел за златото до 2025 г.", заяви още той.

Цената на златото постави нов исторически рекорд

Цената на златото постави нов исторически рекорд

Скъпоценният метал поскъпна до рекордните 2318 долара за тройунция

Потребителските паднаха от върховете, които достигнаха от над 9% през 2022 г., като инфлацията се повиши с 3,2% през февруари. Пазарните анализатори предупредиха за потенциално възобновяване на инфлацията благодарение на прекъсванията във веригата на доставки, идващи от геополитическите конфликти и силния пазар на труда в САЩ, пише Business Insider.

Инфлацията се влияе и от покачване на цените на суровия петрол, като суровият петрол Брент надхвърли 90 долара за барел миналата седмица. Производителите от ОПЕК+ обявиха, че ще продължат да намаляват добива си.

Ако конфликтът в Близкия изток ескалира, цените на петрола може да нараснат над 100 долара за барел, смета Ярдени. Той изчислява, че има 20% възможност инфлацията да се повиши до нов връх, което би довело до покачване на златото.

Ярдени не е единственият експерт, който прогнозра, че ще има нов растеж за златото през следващите години. Икономистът Дейвид Розенберг смята, че ще има 30% ръст за цените на златото, заради риска, произтичащ от очакваните намаления на лихвените проценти от Фед и нарастващия геополитически конфликт.